Josip Živković: Još jedan mandat ove gradske uprave i Šibenik će završiti gore od Agrokora

Nakon analize podataka koje su preuzeli sa internetskih stranica Ministarstva financija i podataka o izvršenju proračuna sa stranica Grada Šibenika, koju je pripremio Joško Šupe, SDP-ov gradski vijećnik, kandidat te stranke za gradonačelnika, Joško Živković zaključio je da će Šibenik ‘s još jednim mandatom aktualne gradske vlasti završiti gore od Agrokora’.

Na konferenciju za novinare ponukalo ih je ponašanje gradonačelnika Željka Burića koji je u aktualnom satu Gradskog vijeća na Šupino pitanje koliko će koštati projekt Poljana odgovorio ‘Neću vam reći’.

– Na argumentirana pitanja ne dobijamo odgovore, već omalovažavanje i uvrede. Je li Poljana njegov projekt Željka Burića, za koji će on dignuti kredit i za koji će on jamčiti svojom imovinom i koji će on vraćati ili je riječ o gradskoj investiciji? U ovom Gradskom vijeću vladao je argument snage umjesto snage argumenata, kazao je Šupe.

sdp07042017 (11)

U SDP-u tvrde da je proračun od 220 milijuna kuna neistina jer je, kako su rekli, to proračun želja gradonačelnika Burića, a ne realni proračun što će se vidjeti sljedeće godine kada bude objavljeno izvršenje proračuna. I prošlogodišnji je proračun na kraju smanjen za petinu.

– To je najbolja slika rada ove gradske uprave. Ne planira se realno, već se polazi od pretpostavke koliko nam novca treba za sva nerealna obećanja i onda se dogodi to da vam fali novaca. Tada se taj manjak pokriva kreditom i dođemo do kredita od 20 milijuna kuna na koji je gradonačelnik iznimno ponosan. U tom kreditu je 12,5 milijuna potrošeno na atraktivnu lokaciju TEF-a na koji gradonačelnik sada planira deponirati 25 tisuća kubika iskopa sa Poljane, rekao je Šupe.

sdp07042017 (13)

Uz emitiranje izjave Željka Burića iz predizborne kampanje 2013. godine u kojoj je rekao ‘Ako sste uspješni onda se to mora manifestirati na proračunu, na novčaniku Grada Šibenika’, Šupe je iznio niz podataka kojima argumentira tvrdnju da aktualna gradska vlast vodi grad u propast.

– Nakon četiri godine mandata proračun Šibenika je manji za 32 milijuna kuna nego 2012. godine. Trošilo se više i to na rashode. Gradska uprava je potrošila na samu sebe 14 milijuna kuna, odnosno potrošeno je 26 milijuna kuna više nego što je uprihodovano i živi se iznad svojih mogućnosti. Razvojni dio proračuna pati i sveden je na razinu od prije 15 godina. Tvrde da se proračun odlično puni i da grad nikome ne duguje, a zateznih kamata platili su više nego sve gradske vlasti zajedno od 2002. godine. Na intelektualne usluge gradska uprava troši više nego sve prethodne pa se postavlja pitanje zašto su zaposlili u Gradu 24 posto više ljudi, pita Šupe.

sdp07042017 (8)

Joško Šupe zaključio je kako bi na izborima uz sliku Željka Burića trebalo napisati ‘Držati što dalje od javnih financija jer ih opasno izjeda i uništava’.

– Ovo su bile brojke, a brojke su zeznute. U politici je dojam užasno bitan, a kod brojki nema dojmova. One su takve kakve jesu. Način na koji funkcionira gradska uprava je loš u financijskom smislu, gomilaju se dugovi, a proračun pada. Morali smo reći da su stvari drugačije od onih kakvima se prezentiraju kroz EPP. Nitko nema pravo lagati ljude. Brojke ne lažu. One ne znaju govoriti dok im ispadaju bomboni iz usta, zaključio je Živković.

sdp07042017 (1)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.