Josipa je ljubav prema tortama pretvorila u posao, a njezin rad na Facebooku prati 40 tisuća ljudi

Splićanka sa šibenskom adresom Josipa Roman nakon završenog Ekonomskog fakulteta godinama je radila u struci dok ljubav prema tortama nije prevladala, a hobi postao posao. Nedavno je otvorila obrt za proizvodnju slastica, a u tome je naišla na stopostotnu podršku obitelji i prijatelja.

– Ljubav me dovela u Šibenik i tu sam skoro pola života, a ljubav je isto odredila moje zanimanje i hobi pretvorila u posao. Nakon završenog fakulteta radila sam u struci i prije par godina počela sam razmišljati da ljubav prema tortama možda u budućnosti pretvorim u posao. Upisala sam prekvalifikaciju za slastičara i službeno moja ljubav je postala i struka – objašnjava nam ova šibenska nevjesta koja stoji iza stranice Tortomanija koja na Facebooku broji više od 40 tisuća fanova.

Priča sa tortama krenula je spontano od rođendana njezine djece. Dok su oni bili mali torte s fondantom nisu bile toliko dostupne kao danas, a Josipa je željela nešto drugačiju tortu.

– Pokušala sam sama i onda se dogodio domino efekt. Torte su se svidjele i mojim prijateljima i počela sam peći torte i njihovoj djeci. Više nisam kupovala poklone, poklanjala sam torte. Prvu tortu prekrivenu fondantom u obliku bubamare napravila sam prije 12 godina mojoj Mari za 1. rođendan. Prijateljica mi je dala recept za fondant i mislim da je to bilo sudbonosno. Od tada do danas se puno toga promijenilo i tek sad vidim koliko toga tada nisam znala. To se ne može ni usporediti. Od tada neprestano uči, a osim interneta kao najvećeg izvora informacija išla sam na dvije dvodnevne radionice. Znatiželjne sam prirode i sad otkrivam nove tehnike u teksturi fondanta na torti. Zabavljam se i učim novo – prisjeća se 40-godišnja Josipa početaka.

Josipine slatke kreacije sviđaju se velikom broju ljudi, pa je tako na Facebooku prati ‘vojska fanova’ i upravo oni su joj orijentir da je na dobrom putu. Svaku tortu danas doživljava kao projekt, skicira je i maksimalno joj se posvećuje jer voli detalje i trudi se da figure budu što vjerodostojnije originalu.

– U svakoj torti su sati rada, pogotovo kad su u pitanju i figure. Kod njih nikad ne biram kraći put. Mislim da je nagrada za taj trud veliki broj lajkova na stranici. Koliko sam torti napravila? To je teško pitanje jer govorimo o periodu od skoro 20 godina, a isto tako nemoguće je i izabrati najdražu. Volim izazove kad nešto radim prvi put. Nedavno je to bila torta u obliku peke i akustične gitare. Svekru sam za 70. rođendan napravila tortu u obliku njegovog crvenog Renaulta 4 koji mu je jako drag. Sad upravo radim tortu s figurom Lady Gaga kako pjeva i svira na dodjeli ovogodišnjeg Oskara. I zato mi je nemoguće odabrati – priča nam Josipa koja sve torte izrađuje sama.

Danas je tempo života dosta brz i teško joj je bilo uskladiti posao, obitelj i hobi, a da nešto od toga ne pati, ali nedavno je osjetila da je vrijeme da ponovno presloži svoj život.

– Djeca su već veća i činilo mi se da je pravo vrijeme da se posvetim onome što volim, a da u obitelji svi budu zadovoljni. Nedavno sam otvorila svoj obrt i u tome imam njihovu potporu pa mi je puno lakše. Sama papirologija nije bila komplicirana, ali je bilo puno. Pomogla mi je savjetima i prijateljica koja je to već prošla prije par godina, a velika prednost je što sam po struci slastičar pa sam mogla otvoriti obrt što je u poslovanju puno jednostavnije – objašnjava.

Ljudi često kažu da posao ne vole nositi kući, a kakva je situacija kad je nekome posao izrada slastica i jesu li zbog toga ukućani zakinutu, pitamo je.

– Volim i njima ugađati. Meni su u ovom poslu oni jako bitni. Sve što radim, bilo da je riječ o novim biskvitima ili kremama, oni su moji prvi kušači. Estetika torte je prvo što privuće kupca, a da bi nekoga zadržala i torta mora biti ukusna. Radim drugima ono što bih i ja jela. Nema margarina u kremama, umjetnih aroma, praškova od kojih za tri minute miksanja imate gotovu kremu i slično. Radije manje, ali bolje i toga se držim u poslu – kaže nam za kraj.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.