Jurju Šižgoriću u spomen zapišite narodne mudrosti i osvojite nagrade

Dan rođenja Jurja Šižgorića, 13. rujna, šibenska knjižnica će i ove godine obilježiti tradicionalnim dječjim natječajem za najbolju i najzanimljiviju narodnu poslovicu. Zadatak je pronaći i napisati, zajedno sa svojim podacima (imenom, prezimenom, adresom i telefonom), zanimljivu narodnu poslovicu. Tko ih uspijete pronaći više, treba na svakom papiru napisati po jednu, papire presaviti i ubaciti u sandučić koji će za tu prigodu biti postavljen pred poprsjem Jurja Šižgorića u knjižnici do 11. rujna.

Najbolje čekaju vrijedne nagrade, koje će biti dodijeljene u srijedu, 13. rujna u 11 sati na Dječjem odjelu Knjižnice pred poprsjem Jurja Šižgorića.

Grobnica Jurja Šižgorića u šibenskoj katedrali
Grobnica Jurja Šižgorića u šibenskoj katedrali

Juraj Šižgorić, prvo književno ime Šibenika, bio je vrlo obrazovan. U Padovi je završio crkveno i svjetovno pravo, potom se kao već poznat pjesnik, na latinskom jeziku, vratio u rodni Šibenik. Njegova knjiga Elegije i pjesme, objavljena u Veneciji davne 1477., prva je hrvatska tiskana pjesnička zbirka. Bio je zadivljen narodnom mudrošću, pjesmama i folklorom, prvi je sakupljao naše narodne poslovice i prevodio ih na latinski jezik. Nažalost, njegova zbirka poslovica netragom je nestala, no narodna mudrost živi i danas.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.