FOTO Rok je bio 20 mjeseci

Kasne radovi na zgradi Zavoda za javno zdravstvo: ‘Trebalo je dogovoriti neka nova tehnička rješenja’Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Zemljanim iskopima i postavljanjem zaštitne ograde 28. ožujka 2018. godine počeli su pripremni radovi za dogradnju zgrade Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije na zemljištu između sadašnje zgrade i stare mrtvačnice šibenske bolnice. Izvođač radova imao je rok od 20 mjeseci za njihov završetak, međutim radovi još uvijek nisu realizirani. O uzrocima kašnjenja te o datumu završetka radova razgovarali smo s ravnateljicom Zavoda Dianom Dulibić.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

– Radovi na dogradnji zgrade su počeli sa zakašnjenjem zbog stanja postojećih instalacija na lokaciji projektirane zgrade, a riječ je o instalacijama jake struje, telefonije, komunikacijskom optičkom kabelu, glavnom vodovodnom priključnom šahtu i kanalizacijskoj mreži postojećeg objekta. Za stvarni početak radova trebalo je dogovoriti nova tehnička rješenja o prelokaciji i prilagodbi postojećih instalacija, a očekivani završetak radova je listopad ove godine. Nadalje, promjene u laboratorijskoj djelatnosti i dijagnostici, primjena novijih analitičkih tehnologija uvjetovala je korekcije na postojećem projektu čime je došlo do produljena izvedbenih radova – ističe Dulibić.

Realizacijom projekta bit će ostvaren cilj objedinjavanja skoro svih djelatnosti ustanove na jednoj lokaciji što će, kako kaže Dulibić, pridonijeti povećanju dostupnosti i kvaliteti usluge prema korisnicima ustanove, boljoj i ekonomičnijom efikasnosti rada te njenom stručnom razvoju.

– Projektom izgradnje druge faze preselit ćemo Odjel školske i sveučilišne medicine, koji se trenutno nalazi u zgradi Doma zdravlja u prostorima koji nisu u vlasništvu ustanove što će značajno doprinijeti smanjivanju troškova režija i održavanja. U prostoru prizemlja nove zgrade dodatni prostori predviđeni su za potrebe Odjela javnozdravstvene medicine i promicanja zdravlja. Osim prostora predviđenog za ambulantni rad, projekt predviđa i dvoranu koju bi koristili kao savjetovalište, edukacijsku dvoranu za zdravstveni odgoj u kojoj ćemo organizirati tečajeve higijenskog minimuma, kao i neka druga predavanja i radionice – objašnjava Dulibić namjenu novih prostora.

U nove prostore seli i Odjel zdravstvene ekologije, a rad Odjela trenutno se odvija se u staroj zgradi SES-a.

– Zbog organizacijskih i prostornih promjena u laboratorijskoj djelatnosti izgradnjom nove zgrade dobit ćemo mogućnost unapređenja laboratorijske dijagnostike, povećanje kvalitete, kao i dostupnost ispitivanja. Odjel surađuje i s proizvođačima hrane, OPG-ovima, eko proizvođačima, te svima ostalima koji moraju provoditi laboratorijske analize proizvoda ili nusproizvoda za utvrđivanje zdravstvene ispravnosti te drugih potreba – zaključuje Dulibić.

Podsjetimo, procijenjena vrijednost izgradnje aneksa za potrebe Zavoda za javno zdravstvo bila je 18,3 milijuna kuna, a natječajem se dobilo izvođača koji će taj posao odraditi za 15,9 milijuna kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.