'Naša baština, naša inspiracija'

‘Kineski zid’ izbor je prijatelja tvrđava, no novca ima i za druga dva lokaliteta

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava odabrali su obrambeni zid u Grebaštici kao lokaciju na kojoj će se vršiti arheološka istraživanja, dijelom financirana sredstvima njihovih članarina.

Članovi su ove godine mogli birati između tri manje poznate fortifikacije na gradskom području, a nikad veći odaziv članova rezultirao je premoćnom pobjedom obrambenog zida u Grebaštici, za kojeg je glasalo 53,6 posto članova. Ostatak glasova su gotovo podjednako raspodijelili neistraženi poluotok Sv. Kate u Raslini i brdo Sv. Ivana u Vrpolju.

Podsjetimo, bedem koji je pregrađivao poluotok Oštrica nedaleko Grebaštice izgrađen je 1497. godine, kako bi pružio zaklon stanovništvu u rano, za njih najgore doba osmanske opasnosti. Danas je sačuvan gotovo cijeli središnji dio bedema, te vrlo mali segment južne obrambene kule.

Sredstva će biti uložena u dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku, no sasvim je sigurno da je ovom bedemu, kraj kojeg se mnogi Šibenčani kupaju, potrebna dostojna povijesna prezentacija. Nakon završetka radova u ranom proljetnom vikendu kada vrijeme to dopusti, Tvrđava kulture organizirat će izlet, odnosno obilazak novoistražene lokacije za zainteresirane članove Kluba.

Konačno, motivirani značajnim brojem glasača i reakcija koje je izazvala ovogodišnja akcija, Tvrđava kulture odlučila je iduće godine uložiti manja sredstva u istraživanja druge dvije utvrđene lokacije, Rasline i Vrpolja, kako bi što prije došli u stanje prezentacije.

‘Naša baština, naša inspiracija’ projekt je kojim Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik ulaže dio iznosa članarina Kluba u obnovu i prezentaciju spomeničke baštine Šibenika.

Ovim izdanjem projekta napravljen je iskorak iz stare gradske jezgre Šibenika i pažnja usmjerena na manje istraženo, ali bogato spomeničko nasljeđe šireg područja grada. Podsjetimo, članovi Kluba prijatelja su prošlih godina odabrali čišćenje i restauraciju vrijednog gotičkog portala s rijetkim prikazom samostrijelca u Ulici Jurja Barakovića, te gotičkog ugaonog stupa na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.