Kino Tesla ‘post festum’: Umjetnost je znati pomiriti staro i novo

Ne stišavaju se reakcije i komentari na jučerašnje rušenje zgrade bivšeg Kina Tesla u središtu Šibenika. Iako su emocije prevladale u mnogim reakcijama, uglavnom negativnim, tek pojavljivanje računalne animacije objekta koji će na tom mjestu biti izgrađen pokrenule su lavinu komentara, ponovno, u većini ogorčenih izgledom zgrade koja će niknuti uz secesijsku zgradu Iljadica.

Foto: Facebook/Ako si iz Šibenika...
Foto: Facebook/Iz Šibenika si ako…

Dok jedan dio komentatora piše kako je dobro da se gradi i podržava izgradnju nove uglovnice na mjestu Kina Tesla, mnogima taj projekt odudara od svega oko njega i ne prihvaćaju takvu novogradnju u starom dijelu Šibenika.

kino tesla2

Na činjenicu da je izbrisana sa lica Zemlje zgrada koja je dio kolektivne memorije građana reagirao je i šibenski arhitekta Tomislav Krajina podsjetivši kako je i Ivan Vitić kod projektiranja Doma JNA, vodeći računa o ostacima gradskih bedema vješto ih ukomponiravši u novu zgradu današnje Knjižnice. I taj projekt danas izaziva podijeljena razmišljanja građana, ali je saživio s gradom i sačuvao dio povijesti.

– Nema sumnje da na toj lokaciji treba biti suvremena višekatnica, određena visinom  zgrade Iljadica, kazao nam je Krajina, osvrnuvši se na primjere koji dokazuju da se moglo sačuvati i ono što je dio povijesti grada.

Memorija jednog mjesta, po Krajini, mogla je dobiti novi život bez obzira na potrebu izgradnje sasvim novog sadržaja i nove arhitekture.

– Sličnu situaciju imali su u Madridu. Napuštena trafo stanica, skoro bez ikakve arhitektonske vrijednosti, ali s upisanom memorijom u Geniu loci, pažljivo je ‘spomenuta’ u fantastičnom projektu svjetski poznatog švicarskog dvojca Herzog& Meuron. Vještim tehničkim zahvatom fasada stare gradnje ukomponirana je u fascinantnu novu građevinu. Istu stvar radi i Peter Zumthor na novom muzeju u Kelnu, gdje ukomponira dijelove stare građevine sa te lokacije na novu fasadu, pojašnjava Krajina.

CAIXA 1 CAIXA 2 CAIXA 3

Ukratko, kada ima volje i želje, postoje načini interpolacije novoga koji ne razaraju postojeće već mu daju novu vrijednost. Arhitekti su umjetnici koji bi trebali znati i moći donijeti pravu procjenu interesa investitora i vrijednosti prostora, a time i znati pomiriti i prožeti novo sa starim.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.