Smeće na svakom kantunu

Komunalci zbog smeća na mukama: ‘Prekršajni sud ili odbaci prijavu ili odredi mižernu kaznu’

Pojačani nadzor šibenskih komunalnih redara i djelatnika Zelenog grada u zadnje je vrijeme urodio s pedesetak obaveznih prekršajnih naloga našim sugrađanima koji smeće ostavljaju na najbližem kantunu. Potvrdio nam je to Ante Nakić, vršitelj dužnosti pročelnika gradskog Odjela za komunalne djelatnosti.

– Pojačano rade svi naši redari na otkrivanju onih koji i dalje vrećice sa smećem bacaju po ulicama i izbjegavaju korištenje kontejnera. Kad god dobijemo prijavu o tako odloženom smeću, naši redari izlaze na teren i zajedno s djelatnicama Zelenog grada pokušaju pronaći nešto što bi nas uputilo na to čije je to smeće. Kada to utvrdimo izdajemo obavezni prekršajni nalog po kojem kazna za fizičku osobu može biti u rasponu od 200 do 2.000 kuna. Uglavnom tražimo višu kaznu od minimalne – kaže Nakić.

Tu prestaje odgovornost Grada Šibenika i Zelenog grada čiji radnici redovito obilaze gradom i prikupljaju svo to nepropisno izbačeno smeće na trošak svih nas koji solidarno plaćamo tuđu neodgovornost ili tuđi komod.

– U zadnje vrijeme sigurno smo izdali oko 50 prekršajnih naloga u situacijama gdje smo u smeću pronašli neki dokument ili papir s imenom i prezimenom. No, onda Prekršajni sud ili odbaci nalog zbog nedovoljno dokaza, uz obrazloženje da se ne može nepobitno utvrditi da je baš ta osoba čije smo ime pronašli u smeću i bacila to smeće, ili uvaže žalbu i spuste kaznu na minimalnih 200 kuna – žali se Nakić.

Grad Šibenik će uskoro izmijeniti Pravilnik o komunalnom redu i odredbe o kaznama uskladiti s Prekršajnim zakonom po kojem najnižu kaznu mogu podignuti na 500 ili 700 kuna.

Povod ovome tekstu možemo pronaći svaku jutro na nekoliko kantuna u staroj gradskoj jezgri gdje pojedinci redovito odlažu većice sa smećem i drugi otpad. I jutros je na jednoj od tih lokacija bila hrpa smeća i kutija paketa sa čitko ispisanim imenom i prezimenom.

Redari su izašli na teren i od radnice Zelenog grada tražili da provjeri ima li u kutiji još nekakav račun s imenom i prezimenom.

– Ma nema ništa. Znaju oni da se sad i to gleda i da ćemo mi prekopavati po smeću pa ne bacaju račune i druge dokumente. Sad čekam kolegicu s kolicima da sve ovo odvezemo. Znamo mi dobro i tko ovo baca. Susjedi su već više puta vidjeli tu ženu. Čak su joj i rekli da ne radi to, a ona je njima kazala da joj je daleko do Starog pazara i da je nju sramota nositi smeće priko grada – priča nam čistačica Zelenog grada.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.