Konačno stigle ponude za obnovu sv. Ivana. Pet građevinara za taj posao traži od 37 do 50 milijuna kuna

Za izvođenje radova na tvrđavi sv. Ivana Gradu Šibeniku je na natječaj stiglo pet ponuda koje su danas otvorene i kreću se od 37,5 milijuna kuna do 50,5 milijuna kuna bez PDV-a, saznajemo iz gradske uprave.

Radove obnove i revitalizacije tvrđave sv. Ivana spremni su obaviti Strabag Hrvatska, Map-trade iz Zagreba, zajedica ponuditelja Inovator i A3, Minigradnja iz Vodica i Krekić Avangard iz Zadra.

Nakon što su otvorene sve pristigle ponude povjerenstvo gradske uprave mora ih sve analizirati, a kako je riječ o obimnom materijalu i taj će posao potrajati nekoliko dana. Tek po odabiru izvođača i proteku žalbenog roka izvođač će moći sklopiti ugovor i ući u posao.

Podsjetimo, natječajem planirani rok završetka radova je godinu i pol dana i već je ranije bilo izvjesno kako će biti probijen ranije zacrtani rok završetka krajem ove godine. Razlog odgađanjima je taj što je inicijalni projekt trebalo prilagoditi novoj situaciji na projektu za koji je Grad dobio novac. Sam projekt bio je napravljen prije godinu i pol dana, a i troškovnik je tada imao druge cijene. No, cijene građevinskih radova su u međuvremenu skočile za 30 do 40 posto pa je projekt izišao iz gabarita koje je Grad prijavio na natječaj za dodjelu sredstava.

Obnovom tvrđave bila bi opremljena i njezina dva dijela, sjeverni, takozvana ‘Kiješta’ i južni dio zvan ‘Zvijezda’. Također bi bili obnovljeni i bedemi te bi bili uvedeni novi sadržaji, atrakcije i proizvodi, a sve to na ukupnoj površini nešto manjoj od 19 tisuća metara kvadratnih.

U podnožju sjevernog obrambenog bedema posjetitelji će moći uživati u gastro-vizualnom konceptu. Uz pomoć tehnike 3D video-mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će se sadržaji koji će stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata.

Na tvrđavi će se smjestiti i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskom prostorom. On će osigurati i kvalitetan smještaj s pratećim tematskim prostorima koji će uvelike pridonijeti produljenju turističke sezone i dužem boravku posjetitelja u Šibeniku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.