Ljetno kino pod zvijezdama: Provjerite koji vas filmovi očekuju ove sezone

arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon prve dvije, vrlo uspješne, sezone filmskog programa Srijedom po svijetu na Tvrđavi Barone došlo je vrijeme za treće izdanje koje čini kvalitativan iskorak. Posljedica je to želje organizatora da filmske večeri na Baroneu zadrže titulu nezaobilazne točke ljubitelja vrhunskog filma.

Kao i prve dvije godine i ova godina ima svoj tematski nazivnik, a ove godine je to – ljubav. Međutim, to ne podrazumijeva šaroliku lepezu ljubavnih filmova već se radi o punokrvnim autorskim djelima. Svi filmovi prikazivani su na međunarodnim filmskim festivalima u Berlinu, Veneciji, Cannesu, Sundanceu, Locarnu, Rotterdamu, Munchenu… na kojima su neki od njih osvojili najprestižnije nagrade.

– Svi naslovi od strane su kritike jednoglasno pohvaljeni. Pri izboru filmova bilo mi je od iznimne važnosti da od kvalitete ne odstupam no pritom sam pazio da program bude ujednačen i atraktivan. Svaki film funkcionira kao cjelina, ali i kao dio zajedničke teme – ljubavi. Radnje filmova stoga su žanrovski raznolike od drame, socijalne drame koja je ujedno i slojevita studija južnoameričke države iz koje dolazi, dokumentarnih ostvarenja koja propitkuju današnje društvo i položaj pojedinca u njemu, napete drame iz kriminalnog miljea, obiteljske komične drame, te studije karaktera u metežu razvoda i kao osobita poslastica – trilera ubitačnog tempa i atmosfere– izjavio je izbornik filmskog programa, Nikica Šupe.

barone festival filma nikica supe 230616 9

Ove godine broj filmova je povećan na deset iz razloga što je šibenska publika pokazala interes za svaku projekciju čime se nastavlja tradicija gledanja modernog autorskog filma na Tvrđavi Barone pri čemu se ne zaostaje za daleko brojnijom publikom u većim gradovima. Još jedna novost ove godine je što će uz hrvatski biti i engleski prijevod filmova što je preporuka Šibenčanima koji imaju goste ili prijatelje koji ne razumiju naš jezik da provedu ugodnu i osvježavajuću srijedu na Baroneu. Sve projekcije su predviđene za 21,30 sati.

 

Filmovi i datumi projekcija:

20.06.2018. Krivnja (Danska)

 

Sinopsis: Policijski službenik u centru za hitne pozive prima misteriozni poziv od ženske osobe koja je oteta.

27.06.2018. S balkona (Norveška)

 

Sinopsis: Nastavak priče sjajnog filma ”Van sebe” u kojem pratimo jednostavan život našeg filmaša u predgrađu Osla i njegove svakodnevne dileme. Neodoljivo topla, humoristična i jednostavna ljudska priča muškarca koji se približava četrdesetoj, ali i dalje ne zna koji je smisao života i njegovog postojanja.

11.07.2018. Isabellino sunce (Francuska)

Sinopsis: Isabelle, šarmantna pariška umjetnica koju utjelovljuje nikad bolja Juliette Binoche, nema stalnog partnera i brine je nedostatak nečeg stalnog u životu. Briljantna režija Claire Denis nam dopušta da na suptilan i nikad dosadan način budemo dio njene svakodnevnice.

25.07.2018.  Leptiri (Turska)

 

Sinopsis: Sjajna turska komična drama o dva brata i sestri koje otac poziva da ga posjete u selu u turskoj provinciji. Zajedničko putovanje na koje će možda svi troje ići ili možda neće izvor je stalnih iskri između ljudi koji se poznaju i ne poznaju u jednakoj mjeri.

01.08.2018.  Žaba (Bosna i Hercegovina)

Sinopsis: Sarajevo, danas. Emir Hadžihafizbegović vlasnik je male brijačnice u predgrađu. Jednog jutra posjećuju ga prijatelj i brat. Obiteljske tajne, uspomene iz prošlosti i stare zavade izlaze na vidjelo. Diskretan humor i žestok dijalog glavni su aduti ovog miljenika publike i kritike, a Hadžihafizbegović briljira kao glavni lik.

 

08.08.2018.  Julien u sredini (Francuska)

Sinopsis: Napeta drama o obitelji u vrtlogu razvoda daje rijetku priliku da shvatimo svačiju stranu u ratu u kojem svi nešto gube. Gledatelj strepi, brine i razumije likove iako se sa njima ne mora nužno slagati. Upravo ta problematična pozicija nas kao gledatelja razlog je što ovaj film uzburkava duhove.

15.08.2018.  Moje stvari (Finska)

 

Sinopsis: Dvadesetčetverogodišnji Petri odlučuje provesti radikalan eksperiment te istovremeno snima ovaj dokumentarni film. Nesretan je i osjeća da ga guše materijalne stvari koje je nakupio u stanu, pa ih pakira i seli u podrum, a sam počinje živjeti prema skromnom no strogom samonametnutom pravilu: smije vratiti samo jednu stvar dnevno i ne smije kupiti ništa novo. Hoćemo li odustajanjem od potrošačkom društva ujedno odustati i od društvenog života. Možemo li imati prijatelje ako nemamo mobitel? I hoće li ostatak svijeta uopće prihvatiti takav projekt? Odvažan film, koji pogađa ravno u srž ekspanzije konzumerizma 2000-ih u profinjenoj (finskoj) kombinaciji ozbiljnosti i humora.

barone festival filma 230616 5

22.08.2018.  Sve se vraća (Libanon)

Sinopsis: Dokumentarac o siromašnoj egipatskoj četvrti u srcu Kaira u kojem nas redateljica upoznaje s živopisnim likovima sa margina društva i ruba egzistencije. Jedina stvar koja ovim ljudima ne fali je toplina i dobrota. Hvaljeni osobni dokumentarac sa ovogodišnjeg Berlinalea humanistička je slika koja nas tjera na razmišljanje i u konačnici na – razumijevanje. Vrijedi spomenuti da je ovo hrvatska premijera.

29.08.2018.  Nasljednice (Paragvaj)

 

Sinopsis: Chela i Chiquita žive zajedno već trideset godina u Asunciónu u Paragvaju i obje su odrasle u dobrostojećim obiteljima no, kako to obično u životu biva, sreća im okreće leđa pa se moraju prilagoditi daleko manje ugodnom životu. Drama o modernom Paragvaju precizno i bez viška dijaloga secira moderno društvo, nemilosrdnu financijsku nesigurnost i bolne promjene te govori o bitnim temama oslanjajući se na dva sjajna glavna lika i atmosferu modernog Asuncióna

12.09.2018.  Sicilijanska priča o duhovima (Italija)

 

Sinopsis: Mladi par Luna i Giuseppe na pragu su ljubavi. Gruba sicilijanska stvarnost im mijenja živote onog trenutka kad Giuseppe bude otet zbog oca koji je izdao mafiju. Giuseppeova sudbina je zapečaćena no Luna se svim snagama bori da tako ne bude. U podjednakoj mjeri i drama i triler ovaj film na trenutke podsjeća na Guillerma del Toroa u najboljim danima no uz dodatak bolne sicilijanske grubosti.

 

Hvaljeni redatelji, majstorska režija, sjajne teme, festivalski pedigre i samo recentna produkcija garancija su dobro provedene ljetne večeri namijenjene prvenstveno članovima Kluba prijatelja šibenskih tvrđava i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom. Sve projekcije su predviđene za 21,30 sati.

Učlanite se u Klub, dođite na vrijeme i osigurajte si mjesto pod zvijezdama!

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.