Godine druženja uz pivo i kuhanja domaćeg ‘tekućeg kruha’ u šibenskim podrumima, Vedran Škugor zajedno s braćom Matom i Nikolom Bilušićem, odlučio je pretvoriti u posao. Prije pola godine otvorili su Pivovaru 022, a osim imena firme koja u nazivu nosi pozivni broj za Šibenik, svoje prvo pivo nazvali su ‘1066’, i to sa željom da daju svoj obol u promociji Krešimirova grada.
– Sve je krenulo kućnim kuhanjem u podrumima prije četiri godine. Braća Bilušići i ja, svatko na svojoj strani. Razmijenjivali smo recepte i iskustva i s vremenom došli na ideju kako bi mogli cijelu priču dovesti na jedan viši nivo. Tražili smo prostor u kojem bi zajedno kuhali pivo, ali na kraju smo odlučili ići do kraja i otvoriti svoju pivovaru. Ljubav prema pivu je prevagnula i nastala je ‘Pivovara 022’ – priča nam Škugor.
Desetke tisuća eura uložili su u pogon na Meterizama koji mjesečno može proizvesti 3.600 litara pive stila ‘California Common’. Taj pivski stil, inače, potječe iz 19. stoljeća iz Kalifornije gdje su pivari bez mogućnosti hlađenja proizvodili pivo pomoću lager kvasca na temperaturama karakterističnim za gornje vrenje. Pivo zadržava lager karakter, ali sa dozom ale voćnosti. Drugim riječima, objašnjava Škugor, riječ je o specifičnom stilu piva.
– Kada smo krenuli razvijati recept, skuhali smo 10 različitih piva, a svi su se razlikovali samo u jednom sastojku. Naši poznanici i prijatelji su kušavali, a mi smo slušali ‘bilo publike’ i prema tome razvijali recept. U konačnici smo došli do savršenog recepta za taj stil piva i nazvali ga ‘1066’. Zašto baš to ime? Oni koji nas znaju, znaju da nam je ovaj grad sve. Mi smo dica ovoga grada i ta brojka ‘1066’ tek je lani postala poznata kada je Šibenik slavio 950. godina od njegovog prvog spomena. Naša je želja upravo ta da sa svojim pivom dodatno doprinesemo promociji Šibenika – objašnjava Škugor.
Svaki na svom poslu, trojac zaljubljen u ‘tekući kruh’ u pogonu na Meterizama provodi šest od sedam dana u tjednu, no ne žale ni za čim.
– Puno je to posla, fizički je dosta zahtjevno, ali vjerujemo da će se trud isplatiti. Već sad razvijamo ideje za novo pivo, a do ljeta planiramo nabaviti i još jedan fermentor – govori.
Priča s Pivovarom 022 tek se zahuktava, a šibenski pivari ‘1066’ službeno će se javnosti predstaviti na Adventuri u Perivoju Roberta Visianija. Od 6. prosinca, kada će Đardin postati središte blagdanskih zbivanja, Šibenčani će moći kušati pivo koje priča priču o 950 godina grada…