Rastuća destinacija sa zabranom kupanja

Lučka kapetanija tjera mak na konac: Zbog slijepog poštivanja propisa Jadrija gubi jednu plažu

Grad Šibenik će ovih dana uz plažu u Guštinoj vali na Jadriji postaviti oznaku zabrane kupanja i time odraditi svoju obvezu upozoravanja svih, koji se tamo godinama i desetljećima kupaju, da je riječ o plovnom putu, a ne o plaži.

Da se nešto čudno događa oko plaže u Guštinoj vali naslutili su Jadrijaši već od trenutka kada taj dio uvale nije obilježen bijelim plutačama poput ostalih kupališnih zona na Jadriji i u Šibeniku. Iznajmljivači su ogorčeno prenosili priču o skoroj zabrani kupanja na plaži koju je Grad Šibenik prije nekoliko godina dodatno uredio.

– Lučka kapetanija Šibenik nam ne dozvoljava postaviti plutajuću ogradu jer, po zakonskim odredbama, jahte i brodice moraju ploviti na udaljenosti većoj od 50 metara od ograde uređene plaže, a s plutačama bi ostalo tek nekih 15 do 20 metara. Mi smo mišljenja da je za količinu prometa prema dnu uvale i to dovoljno. Ranija garnitura u Lučkoj upravi pristajala je na takvo rješenje, međutim aktualna je tvrđa i drži se zakona te smo zaključili da se plutajuća ograda neće postavljati. Već je naručena i oznaka na kojoj će na hrvatskom i engleskom jeziku biti napisano da je kupanje na tom mjestu zabranjeno – kazao nam je Ante Glavurtić iz gradskog Odjela za gospodarstvo.

Prije dvije godine, kada je prvi put postavljena plutajuća ograda u Guštinoj vali, problema je bilo s nekima koji na tom dijelu imaju bove i privez za barke, no Grad je ipak uložio u uređenje plaže, kamene klupe kojima je šuma uz plažu zaštićena od automobila i postavljanje kemijskih sanitarnih čvorova.

– Mi ćemo sada imati more i plažu pred kućom, ali ćemo dobiti i zabranu kupanja. Već ranije su se oko ovog mula stvarali problemi. Grad je odlučio urediti plažu, ali neki vlasnici brodica nisu htjeli maknuti svoje bove pa su i dalje brodice vezivali unutar ograde plaže. Onda su neki vlasnici dobili zabrane isplovljavanja, ali po nejasnim kriterijima. Besmisleno je da se sada insistira na zakonskoj širini plovnog puta do dna uvale u kojoj nema velikog prometa i da zbog toga izgubimo uređenu plažu. Na Jadriji je sve više kuća i gostiju, a kupališni prostor se sužava. Nikakve logike u tom inatu Lučke kapetanije nema – kazuje nam jedan stariji Jadrijaš koji i sam ima brodicu u Guštinoj vali.

Guština vala, uz privezišta, oduvijek je imala i kupališni dio s toboganom uz koji je nemali broj Šibenčana i gostiju naučio plivati, a roditelji s djecom često dolaze na tu stranu Jadrije kada su na glavnoj plaži valovi od maestrala preveliki. Vikendaši i privatni iznajmljivači već su naviknuti na tu kupališnu lokaciju na kojoj će se od sada moći kupati, ali samo kršeći zabranu i na vlastitu odgovornost.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.