Luka Budin zagrebačku je adresu zamijenio šibenskom, a sve zbog Studija energetike: ‘Diploma u ruci je neprocjenjiv osjećaj’

Luka Budin Zagreb je na tri godine zamjenio Šibenikom, kada se upisao na Studij energetike, a mi smo odlučili provjeriti kako mu je bilo. Kako je kazao, jedan od razloga dolaska u Šibenik bio je upravo novootvoreni studij kakav u Hrvatskoj, ali i šire nije postojao.

– Mi smo bili prva generacija. Bilo je vrlo izazovno i odvažno upisati takav, dotad još nepoznati studij.  Inače, dolazim iz opće gimnazije, gdje nisam imao preveliki naglasak na matematiku i fiziku, a studij sam završio u roku sa iznadprosječnim uspjehom, što znači da me slabija podloga temeljnih inženjerskih znanja matematike i fizike nije spriječila u izvršavanju cilja. Praznine koje nisam usvojio u srednjoj školi, bez ikakvih sam problema nadoknadio tijekom studija – počinje svoju priču Luka.

Kako nam pojašnjava, sam koncept studija je koncentriran, što znači da se u jednome semestru od sedam predmeta prvotno slušaju i polažu tri, a zatim isto ponavljaju sa preostala četiri predmeta.

– Takav koncept pruža studentu dovoljno vremena da se posveti užem području struke čije predmete u tom trenutku sluša, no isto tako mu daje izazov i obavezu da se ne opusti previše kroz semestar već da redovito odrađuje sve laboratorijske vježbe te ispunjava akademske dužnosti – govori i nastavlja kako su zgrada studija, kao i sve laboratorijske prostorije, moderno uređene uz popratnu opremu, a što studentu omogućuje lakše razumijevanje same fizikalne i matematičke slike materije koja se obrađuje na predavanjima.

Inače, posebnost ovog studija je što profesori svakodnevno putuju iz Zagreba, a dolaze s FER-a i FSB-a. Predmeti na studiju su preuzeti s oba fakulteta te su odabrani najkvalitetniji predmeti koji optimalno obrađuju samu struku energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora.

Luka nam je objasnio kako je prednost takvog interdisciplinarnog studija u tome što se studiranjem u tom okruženju usvaja slika energetike iz obje perspektive – strojarske i elektrotehničke.

Nakon diplome koju je donio iz Šibenika, Luka je upisao diplomski studij Elektrotehnike i informacijske tehnologije na FER-u i to na Energetici.

– Prvi semestar, ujedno i najzahtjevniji, kolokvirao sam na vrijeme, opet s iznadprosječnim uspjehom. Vjerujem da ta činjenica govori o tome koliko nas je Studij u Šibeniku zaista pripremio za nastavak obrazovanja u području energetike. Također valja spomenuti i činjenicu kako nam je FER omogućio izravan upis na dva diplomskih studija, odnosno Elektroenergetiku i Automatiku bez predmeta razlike, što je uvelike olakšalo stvari studentima koji su svoje studiranje nastavili u Zagrebu – pojašnjava.

Čak je sedam studenata iz Šibenika nastavilo studij na Elektroenergetici, a pet na Automatici. Svih 12 studenata uspješno je u svojim akademskim dužnostima, a Luka nam kaže kako su izrazito zadovoljni nastavkom studija.

Također, ima i savjet za sve one koje žele upisati Studij energetike u Šibeniku.

– Puno je rada i truda trebalo uložiti kako bi se studij uspješno završio, no osjećaj zadovoljstva, sreće i ponosa nakon primitka diplome u ruke svakako jest bio neprocjenjiv. Zadovoljan sam i  životom u Šibeniku, te mi je to ostalo kao jedno prekrasno iskustvo i nezamjenjivi period života kao mladome čovjeku. Kažu da tko jednom kroči u Šibenik, dijelom srca zauvijek i ostane u njemu – zaključuje Luka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.