Makadam uz školu na Šubićevcu napokon će postati uređeni gradski prostor

Grad Šibenik je, nakon rješavanja pitanja vlasništva i izrade građevinskog projekta, raspisao natječaj za prvu fazu uređenja parkirališta i okolišta oko stambenih zgrada u Ulici bana Josipa Jelačića 76, 78, 78a i 78b na Šubićevcu.

– Tih tri tisuće i 800 kvadrata je šaka u oko cijelom Šubićevcu, pa je logično da ga je predsjednik gradske četvrti Stipica Protega često spominjao kao gorući problem. Nakon što smo uspjeli riješiti višegodišnje imovinsko-pravne zavrzlame, pristupili smo urbanističkom osmišljavanju cijelog prostora na način da smo se konzultirali i sa stanarima. Korak po korak smo došli do gotove projektne dokumentacije i troškovnika za koje smo raspisali javni poziv građevinskim firmama. Očekujem da bi s prvim radovima počeli kroz svibanj, rekao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Subicevac - prikaz 1 min

Parkiralište će biti formirano uz glavnu prometnicu, te uz zgradu kućnog broja 76 oko koje je stvorena kružna veza kojom se može pristupiti postojećim garažama. Planirano je 35 parkirnih mjesta, uključujući i ona za invalide, a koja će se dijelom popločati travnatim opločnicima unutar kojih će rasti trava. Uzevši u obzir ustaljene pješačke tokove, formirana su dva glavna pješačka pravca- stubište koje vodi od cestovne prometnice ka sjeveroistoku i pješačka veza između škole i supermarketa.

Subicevac - prikaz 3 min

Stubište je dotrajalo i u lošem stanju, te se djelomično prekida, pa će se zamijeniti novim uz koje će se nalaziti rampa za pristup interventnim vozilima do zgrade 78b. Pješačke veze će se proširiti i ograditi zelenim otocima na mjestima ulaska u zgrade, uz postavljanje klupa za sjedenje. Postojeći roštilj smješten iza garaža će se zadržati, a uz njega stvoriti nova terasa za stanarsko druženje. Područje je projektirano na način da se osobama smanjenje pokretljivosti i s invaliditetom omogući jednak pristup i korištenje u svim zonama, a također se teži očuvanju postojećeg vrijednog drveća te stvaranju novih nasada oko zgrada.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 1,5 milijuna kuna, a po završenom natječaju bi trebali početi radovi prve faze. Druga faza će se napraviti po osiguranju financijskih sredstava u gradskom proračunu. Natječaj traje 15 dana, a zainteresirani ga mogu vidjeti na web stranicama Grada Šibenika.

subicevac plato001 subicevac plato003

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.