Malenica i Slavica optužbe Sindikata SC-a vide kao pritisak pred mirenje. U slučaju štrajka studenti neće ostati gladni

Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji Studentskog centra Šibenik predviđeno je povećanje plaća zaposlenicima od 10 do 15 posto, a on bi trebao biti usvojen do kraja godine. Plaće su im i zadnje dvije godine rasle za desetak posto, radnici imaju dobra prava, ali mi moramo biti oprezni. A to što je Novi sindikat sazvao konferenciju za medije tik pred početak mirenja jest jedan način pritiska. Komentar je to Ivana Malenice, dekana Veleučilišta u Šibeniku, na današnju konferenciju za medije koju je sazvao Novi sindikat Studentskog centra Šibenik nakon što im, tvrde, nisu ispunjeni zahtjevi u novom kolektivnom ugovoru.

– Oni su predložili da sistematizacija zajedno s koeficijentima uđe u ugovor, a mi na to nismo pristali jer to nije dio nijednog kolektivnog ugovora, već je to dio koji poslodavac uređuje. Oni su tada naprasno prekinuli kolektivne pregovore i zatražili mirenje. U međuvremenu smo mi veći dio zahtjeva iz kolektivnog ugovora stavili u novi Pravilnik o radu i predvidjeli Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji povećanje plaća od 10 do 15 posto. Međutim, poprilično smo oprezni jer je SC 2015. godine zapao u određene financijske probleme i nije mogao isfinancirati uređenje i izgradnju restorana, već je to palo na teret Veleučilišta i Ministarstva – kazao je za Šibenski portal Malenica, inače i član pregovaračkog tima.

malenica palacin

Kada su u pitanju plaće, Malenica kaže kako zaposlenici, osim viših plaća, redovito dobivaju i božićnicu u iznosu od dvije i pol tisuće kuna, dar u naravi u iznosu od 400 kuna te dar za djecu vrijedan 600 kuna. Pokriveni su im i troškovi prijevoza do posla i natrag, a primaju i stimulaciju na kraju poslovne godine.

– Mi smo ipak oprezni i moramo biti jer nas očekuje i zapošljavanje novih 12 ljudi na Palacinu, kao i materijalni troškovi za koje ne znamo koliki će biti – poručuje Malenica.

Dekan poručuje kako je Uprava tražila od sindikata i komparativan prikaz ostalih SC-a s kojima se šibenski može mjeriti, no oni im to još nisu dostavili. Što se tiče 25 zahtjeva koji su, prema riječima Novog sindikata, izbačeni iz novog kolektivnog ugovora, Malenica odgovara kako su te stavke regulirane Zakonom o radu, Kolektivnim ugovorom za ugostiteljstvo i Pravilnikom o radu.

Sličnog je stava i ravnateljica SC-a Šibenik, Nela Slavica, koja tvrdi kako poslodavac nije prekinuo pregovore niti izbjegava mirenje koje je dogovoreno za 5. prosinca.

– Poslodavac je donio Pravilnik o radu, ali uz prethodni postupak savjetovanja s radnicima i sindikatom. Isti Pravilnik donesen je zbog poboljšanja materijalnih prava radnika Studentskog centra Šibenik. Nadalje, većina radnika zaposlena je 2015. godine prilikom otvaranja studentskog restorana, a od 2016. godine do danas, plaće radnika porasle su za desetak posto – ističe Slavica.

studentska-menza-7-1024x768
Menza SKVUŠ/Arhiva

Potvrđujući riječi Malenice o pravima radnika šibenskog SC-a, Slavica napominje i stavku jednokratnog prava na dodatak na plaću u minimalnom iznosu od 20 posto povećanja bruto plaće na kraju svake poslovne godine.

– Studentski centar Šibenik već je obveznik primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, te su i na taj način prava radnika zaštićena. U slučaju da postupak mirenja ne uspije i radnici se odluče na štrajk, poslodavac će organizirati prehranu studentima – najavila je Slavica, napominjući kako je stav Uprave šibenskog SC-a dijalog s radnicima i pružanje pomoći jedni drugima.

Zaposlenici šibenskog SC-a tvrde da ih Uprava šikanira. Prijete štrajkom ako im se ne ispune zahtjevi

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.