Marijana je mama hrabre Palčice Nike: ‘Liječnici su rekli da neće preživjeti, a danas ima život prepun aktivnosti’

Palčići, prijevremeno rođena djeca, najmanji su heroji s najvećom snagom i srcem. Njihova borba na ovom svijetu započinje od prvog dana, a sve njihove borbe i pobjede obilježavaju se 17. studenog. Dan je to kada će se diljem Hrvatske, uključujući i Šibenik, odati priznanje najmanjim borcima i najvećim herojima.

Biti mama Palčića znači biti mama čudu, posebnom djetetu velike snage, a to je Marijana Rajić, majka 16-godišnje Nike koju je rodila u 28. tjednu trudnoće.

– Nika je rođena sa šest mjeseci i to je bio veliki šok. Liječnici su govorili da nema šanse da preživi, a mi smo živjeli iz dana u dan. Rođena je u Splitu gdje smo svaki dan putovali kako bi proveli minutu ili dvije s njom, barem da je vidimo. Svaki novi dan je bio nova pobjeda, a prvi put smo je dodirnuli tek nakon mjesec dana- priča nam Marijana, danas predsjednica Udruge Aurora koja okuplja oboljele od cerebralne paralize, dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida.

nika3

Kad se Nika rodila liječnici joj nisu davali nikakve šanse, a 16 godina kasnije ona je mlada djevojka koja ima bogat društveni život, mnoštvo prijatelja i još više aktivnosti.

– Njezin društveni život je bogat, ima dosta prijatelja i ne mogu opisaati koliko joj sitnice kao što je poruka na Viberu ili Whastappu znače. Nika je s 3 godine krenula u vrtić, i prvo dijete sa višestrukim oštećenjima i stopostotnim tjelesnim invaliditetom koje je integrirano u redovan sustav školovanja na području grada Šibenika. Ove godine je upisala srednju ekonomsku školu, smjer upravni referent, gdje je dobila nastavu u kući jer smo shvatili da nakon osam sati provedenih sjedeći u školi nema vremena za fizikalnu, bazen i terapiju s konjima što šteti njezinom zdravlju. Ipak, iako se školuje kući, dio je svog razreda i odlično je prihvaćena među kolegama. Sudjeluje na velikom broju aktivnosti, ali najbitnije je ne opteretiti dijete i vidjeti njegove mogućnosti -priča nam Marijana.

nika2

Život roditelja djeteta s poteškoćama promijeni se za 360 stupnjeva. Rade se križaljke, planovi i rasporedi, nema života u trenutku. Svi oni žive dan za dan, objašnjava nam Marijana i ističe da svaki roditelj mora pronaći malo vremena i za sebe.

– Dijete je na prvom mjestu i o tome nema govora, ali potrebno je pronaći vremena za sebe. Jedan sat tjedno, bilo da je riječ o jutarnjom kavi ili odlasku u šetnju…I još jedna bitna stvar koju uvijek govorim roditeljima, ne smiju se raditi razlike između djece i da se jedno dijete osjeti zakinuto jer je sva vaša pažnja usmjerena na ono s poteškoćama – priča nam Marijana, majka dvije kćeri i predsjednica Udruge Aurora koja u petak, 17. studenog organizira obilježavanje Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju u Šibeniku.

nika1

Udruga Aurora broji 14 palčića što nije mali broj, ističe naša sugovornica, a cilj sutrašnjeg obilježavanja je ukazati na važnost rane intervencije.

– U ovo obilježavanje smo krenuli kako bi ukazali da je rana intervencija najvažnija. Rana intervencija koju dijete može dobiti kroz sustav je ona u centru Šubićevac, koji ima samo dva edukacijska rehabilatora što je jako malo uzmemo li u obzir istraživanja koja ukazuju na sve veći porast broja prijevremeno rođene djece. Naravno da djeca sa višestrukim oštećenjima imaju prednost, priča nam.

nika4

Udruga Aurora nazvana je po zvijezdi vodilji, a kako nam Marijana objašnjava, naziv ima simboliku.

– Ako nećemo pomoći mi sami sebi, neće ni društvo. Ako ne tražite, nitko neće kucati na vrata i nuditi pomoć jer ljudi ne znaju da je pomoć potrebna-zaključuje majka malog heroja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.