Detalji programa do kraja tjedna

MDF će biti otvoren 20. lipnja, ali bez gledališta i Šibenske fešte. Sve predstave ‘sele’ ispred Fausta Vrančića

Međunarodni dječji festival, koji ove godine obilježava jubilarni 60. rođendan, bit će otvoren 20. lipnja predstavom Zagrebačkog kazališta lutaka ‘Medo Đuro kod zubara’ na Ljetnoj pozornici ispred Gradske vijećnice. Ipak, zbog epidemije koronavirusa, 60. izdanje MDF-a bit će bitno drugačije u odnosu na planirano, a možda najvažnije za istaknuti je kako će se otvaranje i zatvaranje Festivala održati bez kaskadnog gledališta, a MDF ostaje bez međunarodnog programa koji je većinom prebačen za sljedeću godinu.

Koronavirus poremetio je planove organizatora Festivala, pa će se tako umjesto planiranih 220 dramskih, lutkarskih, likovnih, literarnih, filmskih i radioničkih programa, izvesti svega njih pedesetak. Ipak, Jakov Bilić, ravnatelj šibenskog kazališta, kaže kako će se svakog dana do 4. srpnja odvijati neki program u Šibeniku.

– Očekujemo nešto više od 50 programa što je malo manje od četvrtine planiranog. U kvalitativnom smislu on će biti na popriličnoj razini. Prijenos otvaranja bit će u suradnji s HRT-om, kao i zatvaranje, što će posebno biti interesantno za našu publiku. O detaljima programa koji će zatvoriti 60. MDF još ne bih govorio, ali svakako će to biti jedan poseban način na koji ćemo obilježiti jubilarni Festival djeteta – kazao je Bilić.

Gledalište Ljetne pozornice, ono na kakvo su gledatelji naviknuli ispred katedrale svetog Jakova, neće postojati. Tijekom dva tjedna Festivala, sve kazališne predstave preselit će se na takozvanu novu scenu – trg ispred Osnovne škole Fausta Vrančića.

– Gledalište na Ljetnoj pozornici je preskup sport s obzirom na epidemiološke mjere. Odlučili smo se za varijantu trga ispred OŠ Fausta Vrančića, s obzirom da će biti manji ansambl predstave, a kada bi išli na Ljetnu pozornicu, širina gledališta stvorila bi problem kako da djeca uspiju sve to vidjeti. S druge strane ispred Fausta Vrančića gledalište omogućuje gledanje u dubinu, a ne u širinu – objašnjava Bilić razloge prebacivanja kazališnih predstava na Trg Ivana Gorana Kovačića.

Što se radioničkog programa tiče, njega će biti, ali opet u smanjenom obujmu, a online upisi bi trebali početi najkasnije 10. lipnja, a u isto vrijeme bit će puštene u prodaju i ulaznice.

– Očekujemo barem 20 radionica, što znači da ćemo imati dosta manji broj djece na njima, u odnosu na lani kada ih je bilo upisano 1.200. Održavat će se samo one radionice u kojima je moguće provesti mjere socijalne udaljenosti, a i ove godine nastavljamo s lani uvedenom praksom online upisa koja se pokazala i više nego dobra – dodao je Bilić.

Program ulica i trgova i dalje je pod upitnikom, a svi detalji trebali bi biti poznati do kraja tjedna kada će vodstvo Festivala predstaviti kompletan program i upute za održavanje. Na predstavljanje bi, doznajemo od ravnatelja kazališta, trebala doći i Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća.

Za kraj, zbog epidemioloških mjera koje su i dalje na snazi, tradicionalne Šibenske fešte koja se inače održava na dan otvaranja Festivala, ove godine neće biti.

– Program otvaranja Međunarodnog dječjeg festivala bit će specifičan s obzirom na epidemiološke mjere, tako da Šibenske fešte neće biti. Hoće li se nešto u međuvremenu mijenjati, to ne znamo, ali zasad su preporuke takve. Jedino će biti vatrometa – kazao nam je Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.