Mihovilci ispričali kako su osvojili Aconcaguu: ‘Ja nemam godinu dana, za šest mjeseci moram biti na vrhu Južne Amerike’

Planinarska ekipa iz Hrvatskog planinarskog kluba sv. Mihovil koja se u veljači ove godine popela na Aconcaguu, najviši vrh Južne Amerike, zajedno s kolegom iz HPD Mosor večeras su pred mnogobrojnom publikom u Azimutu ispričali sve o tom podvigu.

Leonardo Grubelić, Antonija Viljac, Anka Dujić i Željko Bockovac istaknuli su kako su svoj pohod posvetili Zlatiboru Prginu, prvom predsjedniku kluba koji je tamo poginuo prije 20 godina.

– Nakon uspona na Elbrus dogovorili smo da ove godine, na 20. godišnjicu prvog pokušaja uspona šibenskih planinara tijekom kojeg je stradao prvi predsjednik kluba Zlatibor Prgin krenemo u ekspediciju njima u čast. Išli smo na isti način i istim smjerom kao i oni 1999. godine, a Acconcagua je nevjerojatna, u 48 sati izmijene se četiri godišnja doba – kazao je Leonardo Grubelić.

Pripreme za uspon na 6.960 metara visoku Acconcoguu nastavile su se odmah nakon Rusije s tim da su ih posljednjih šest mjeseci ‘pojačali’.

– Znali smo što nas čeka i nakon Rusije samo smo nastavili planinariti. Šest mjeseci prije uspona krenuli smo u teretanu, planinarili s punom opremom, vozili biciklu. Leonardo je šest mjeseci prije polaska doživio nesreću na Biokovu i liječnici su mu rekli da će oporavak trajati godinu dana. ‘Ja nemam godinu dana, za šest mjeseci moram biti na vrhu Južne Amerike’, kazao im je. I tako je bilo, snaga volje je čudo. Pripreme su bile duge, ali najvažnije od svega je što smo kliknuli kao ekipa. Nosili smo vlastitu opremu jer nismo htjeli riskirati s rentanjem pa smo tako na put krenuli s ukupno 155 kilograma opreme i hrane – istaknula je Viljac.

Godina je za članove HPK sv. Mihovil krenula aktivno, a nove uspone planiraju za godinu i pol.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.