Mladi arhitekti na TEF-u osmislili novi gradski kvart po mjeri mediteranskog grada

Nagrađeni radovi mladih arhitekata koji su u sklopu natječaja Europan 14 osmislili prostor TEF-a, predstavljeni su javnosti danas u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku gdje je otvorena i izložba na kojoj su sva 23 predana rada. Natječaj nije obvezujući, ali će radovi arhitekata redom mlađih od 40 godina, poslužiti za daljnje urbanističko planiranje prostora TEF-a što će prethoditi ulasku investitora koji će graditi novi šibenski kvart.

– Natječaj Europana raspisan je tako da sudionici pokušaju predvidjeti ono što će se dešavati u gradovima, odnosno kakve potrebe će biti kroz nekoliko idućih desetljeća. Druga temeljna postavka Europana je da urbanizam treba biti alat s kojim će se poboljšati život građana koji žive u tom gradu. Kod nas se nažalost, pogotovo u ovo tranzicijsko doba, čeka investitora koji će donijeti novac i pokrenuti gradnju, a kako će to utjecati na život grada ostaje u drugom plana, rekla je Iva Letilović, predsjednica Ocjenjivačkog suda.

iva letilovic

Oba nagrađena rada ne nude gotove oblike i gotova rješenja, već postavljaju set urbanih pravila koji se može modificirati vremeno, participacijom korisnika i stanovnika, a i gradske uprave.

– Prvonagrađeni rad zadovoljio je sve te kriterije i što je vrlo važno, taj rad prepoznaje mjerilo mediteranskog grada, mjerilo maloga grada i dimenzioniran je kako bi se mogao lako uklopiti u to gradsko tkivo. Iako je Šibenik s jedne strane imao nesreću da mu se uz rubove grada razvila industrija koja je spriječila njegov daljnji razvoj, s druge strane to je danas velika sreća jer je ostao jedan veliki, prazan, rezervirani teren i zapravo jedna velika šansa za neki novi, bolji i promišljeniji razvoj grada, kazala je Iva Letilović.

buric letilovic

Za gradonačelnika Željka Burića natječaj Europan predstavlja drugu traku autoputa koji se zove TEF.

– Jedna je ona u kojoj se rješavaju imovinsko-pravne i financijske probleme i koja će biti raspetljana prije ljeta i godišnjih odmora suradnjom Grada Šibenika i Ministarstva državne imovine. Paralelno, kako ne bi gubili vrijeme, radimo na urbanističkom promišljanju o toj velikoj zoni od 28 hektara, jer mislim da je urbanizam temelj ozbiljnog gospodarenja tom zonom. Ona mora postati gradska četvrt koja živi 12 mjeseci, novi pokretač razvoja grada Šibenika, naglasio je Burić.

U natječaju su sudjelovali mladi arhitekti kao predstavnici nove generacije koja će i uživati u novom Šibeniku.

europan6

– Slijedi nam dovođenje investitora na prostor koji neće imati ni jedno novo pitanje. Nakon svih ovih procedura sva potencijalna pitanja će imati svoj odgovor. Od toga kakvo je stanje te zone, pravno i financijski do toga što želimo na tom prostoru. Postoji i treći niz problema koji se paralelno rješavao, a to je pristup zoni TEF-.a. U dogovoru s Hrvatskim cestama u rješavanju su ulazi iz pravca Vodica, Njivice1 i Njivice2, a jedan od naših uvjeta je bio i rješavanje pristupa zone TEF-a cestovnim putem na taj budući suvremeni čvor, kazao je Burić.

Burić vjeruje kako ćemo u ovoj godini svjedočiti činjenici da je konačno riješena sva problematika koja je trajala 20 godina na zoni TEF-a.

– Grad ima razumijevanja za investitore, ali interes grada je da ta zona ne bude zatvoreni resort, samo turistička zona, nego zaista gradska četvrt s nizom objekata i ustanova za kojima grad Šibenik vapi i koje će garantirati cjelogodišnji život na tom području, počevši od stanogradnje, velike sportske i multifunkcionalne dvorane, produžene plaže Banj do vrtića, trgovina i svega onoga što jedan gradski kvart čini kvartom, zaključio je Burić.

Na naše pitanje koliko će prvonagrađeni rad s ovog natječaja biti slika onoga što će biti izgrađeno na prostoru TEF-a, Burić kaže kako se sada sve to mora uskladiti sa Prostornim planom Šibensko-kninske županije i svim planovima nižeg reda, a s investitorom će se raditi na prilagodbi ideja mladih arhitekata s onim što je realnost.

europan1 europan2 europan3 europan4 europan5

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.