Ljubav na hodnicima šibenskog Veleučilišta

Mladi poljski par Erasmus vezao za Šibenik: ‘Jednog dana vratit ćemo se s djecom’

Hodnici šibenskog Veleučilišta prošlih pet mjeseci imali su uz studioznu, i jednu ljubavnu notu. Name, Magdalena Slawinska i Eryk Kolodziejek, 20-godišnji Poljaci iz Varšave su u ožujku stigli u Šibenik u sklopu Erasmus programa, kako bi se usavršavali u polju upravnog prava.

Simpatični studenti pojasnili su nam zašto su izabrali Šibenik.

– Varšava ima oko četiri milijuna stanovnika, a iako mnogi ljudi žele otići na Erasmus u velike ili glavne gradove, mi smo željeli nešto mirnije. Mirno okruženje, stručna predavanja i uživanje. Kada živite u velikom gradu, onda želite nešto umjerenije, a Šibenik je bio baš ono što smo tražili – kaže Magda, dok Eryk dodaje kako ga je na ovo iskustvo nagovorila Magda.

No, osim što su kolege na fakultetu, Eryk i Magda u ljubavnoj su vezi. Naime, prije nego što su odlučili otići na Erasmus, u vezi su bili svega tri mjeseca, tako da je ovo bio svojevrstan test mladenačke ljubavi.

– Znala sam samo da želim ići i željela sam da i Eryk ide. No, kako smo skupa bili samo tri mjeseca, morali smo imati i plan B. Po dolasku smo rezervirali stan na Baldekinu, a u slučaju da smo se odlučili odvojiti jedno od drugog, uvijek je netko od nas mogao iznajmiti drugi stan – smije se Magda.

Iako rizično, ipak se pokazalo kako je njihova ljubav prava i sada su zajedno već osam mjeseci, a iza njih je i druga godina studija. Kako kažu, od početka su vjerovali kako će im ovo iskustvo koristiti privatno i poslovno, no roditelje je bilo malo teže nagovoriti.

– Magdini roditelji bili su odmah za, podržali su nas, no moji nisi bili baš sigurni kako će to sve ispasti. No, što se odlazak u Šibenik približavao, svi su to jednostavno morali prihvatiti – govori Eryk.

Iskustvo na šibenskom Veleučilištu apsolutno ih je oduševilo.

– Totalno je drugačije iskustvo kada sjediš u predavaonici s još 200 studenata i kad sjediš u kabinetu s profesorom koji se doista trudi prenjeti ti znanje. Moram kazati kako su profesori bili oduševljeni što su morali koristiti engleski, tako da je iskustvo korištenja engleskog bilo uzajamno. Svi su bili ljubazni prema nama, naučili smo mnogo toga i moram reći kako mi je najdraži bio individualni pristup. Ovdje nisi samo broj, bez obzira jesi li student iz Hrvatske ili si došao na Erasmus – kaže nam Magda, a Eryk objašnjava kako je Erasmus uvijek bolej iskustvo od klasičnog studiranja.

Proteklih pet mjeseci njihov dom bio je Šibenik, a uz brojna lijepa iskustva, neizbježna su bila ona manje lijepa.

– Šibenčani su se doista trudili pomoći nam, bili su dosta ljubazni, no imali smo i neugodnih iskustava. Primjerice, brojni su nas zamijenili za klasične turiste, za njih nismo bili studenti, iako smo imali studentske iskaznice s kojima smo mogli ostvarivati i popuste. Nekoliko taksista pokušalo nas je opelješiti, bez obzira na kartice s popustima. To me baš ražalostilo, no bez obzira, pokoje loše iskustvo nije nam pokvarilo dojmove – pričaju.

Studentska menza ih je posebno oduševila.

– U Poljskoj je studentska kantina nešto jeftinija od običnih restorana, no kod vas nas je oduševilo što iksica pokriva 75 posto troškova hrane, a jela su savršena. Erik je stalno jeo ajvar uz sve, pa su radnice u menzi čim bi došao pripremale ajvar – smiju se.

U pet mjeseci posjetili su Zagreb, Zadar, Dubrovnik i obišli brojne šibenske znamenitosti, a Magda je čitavo vrijeme radila svoje vlogove za vjerne Facebook pratitelje.

– Dobili smo zapravo sve što smo očekivali. Malen i prekrasan grad, odlično obrazovanje i super ugodne temperature. Profesori su bili izvrsni, a najljepše je od svega što smo doslovce imali ‘privatna’ predavanja. Šibenik je divno mjesto za život i sada mogu reći kako je ovo moj drugi dom. Želimo se svakako vratiti, ali idućeg puta s desetak djece i pokojim psom. Baš kao prava obitelj – zaključuju simpatični Poljaci kojima nakon uredno položenih ispita preostaje samo uživati u ljetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.