Musica Appassionata i prije skidanja s dnevnog reda izazvala polemike, oporba tvrdi da je festival nelegalan

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sudbina festivala Musica Appassionata, čije je ukidanje bilo planirano za današnju sjednicu, zanimala je vijećnika Rikarda Marenzija s Nezavisne liste Stipe Petrine koji je na aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća uvodno, na tragu poslovice ‘vrč ide na vodu dok se ne razbije’, pročitao izjavu gradonačelnika Željka Burića koju je dao jučer Šibenskom portalu.

– Festivalom upravlja i rukovodi ravnatelj festivala. Festivalsko vijeće ima predsjednika i članove, ravnatelja kazališta, župana i gradonačelnika – kazao je Marenzi i zaključio da Burić nema pojma koje su njegove ingerencije te kako je time otkrio svu bijedu i nemoć sustava na čijem je čelu.

Marenzi je nastavio tvrdnjama da Musica appassionata u Burićevom mandatu djeluje ilegalno.

– Nikad nije bila predviđena da se financira iz kazališta i nikad nisu bili uređeni odnosi da se tako napravi. Ne možete se osloboditi krimena koji se nalazi unutar Musice Appasionate – poručio je Petrinin vijećnik.

Zahvaljujući na pitanju, gradonačelnik Burić konstatirao je da je reakcija vijećnika tipični primjer funckioniranja politike.

– Imamo multipraktik stručnjake koji tumače pravne akte kako hoće. Sve što je ovdje rečeno, svi će vijećnici dobiti na ruke, a odluku će na kraju donijeti Gradsko vijeće. U novinama su se pojavili emocijama vođeni članci, a počeli su i disonantni tonovi. Ispada da je bitno da ono što je prijedlog pozicije, opozicija je protiv. Zbog svega, za sljedeće Gradsko vijeće pismeno ćemo dobiti izvješće ravnatelja, voditeljice festivala, sa svim financijskim računima, ali će i unutarnja revizija detaljno pročešljati svaki stavak. Kako se pojavio niz upita, na koje nema argumentiranih odgovora, sve ćete dobiti i onda odlučiti – poručio je gradonačelnik vijećnicima.

U raspravu se uključio i novi ‘Bandićevac’ Anton Dobra, koji je kazao da se skoro nasmijao slušajući kolegu Marenzija.

– Vi ste bili za ukidanje Musice Appasionate, a sada očitajete pištulu gradonačelniku – kazao je Dobra kojeg je prekinuo predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović inzistirajući na konkretnom pitanju.

No, Dobra se nije dao.

– Upravo ste mi uzeli 44 sekunde. Moje pitanje je gospodinu Buriću. Musica Appassionata sad košta 70 tisuća kuna, a ne 70 milijuna kuna, a jutros ga je Odbor za društvene djelatnosti odgodio. Ja vas pitam, možete li maknuti točku broj 15 koja je vezana za 14., a to je da se kazalište obvezuje sa 10 na 15 glazbeno-scenskih programa – pitao je Dobra.

Predsjednik Vijeća ga je ponovo prekidao pa mu je Dobra uzvratio.

– A diverzija i subverzija i od vas, gospodine Zlatoviću – dobacio je ‘Bandićevac’.

– Nemojte biti paranoični – uzvratio mu je Zlatović.

– Zamislite da dođe kvartet u Šibenik i to košta 450 kuna po osobi – požalio se na stanje u kulturi Dobra.

Podsjetimo, kako je Šibenski portal jučer pisao, ukidanje festivala Musica appassionata bilo je predviđeno za današnju sjednicu no predlagatelj se kod utvrđivanja dnevnog reda odlučio povuči točku do sljedeće sjednice, a kako je Burić jučer izjavio za Šibenski portal da je festival postojao za njegova mandata jer je u to vrijeme bio u planu i djelovanju kazališta.

– No, u planu novog ravnatelja, festival nije trebao postojati i nitko nije reagirao kada je on javno objavio taj plan. Osobno mi ne pada na pamet da ja kao političar govorim kako će izgledati kultura – istaknuo je jučer Burić za Šibenski portal.

Inače, u kuloarima su se pojavile priče da je glavni problem to što u HDZ-u nisu sigurni da imaju 13 ruku, odnosno većinu u Gradskom vijeću. Naime, njihov gradski vijećnik Branimir Zmijanović je, kako doznajemo, u ‘ratu’ sa šefom županijske organizacije Nediljkom Dujićem zbog toga što njegova žena nije prošla za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka.

Nakon oštrih novinskih istupa, i proširene priče kako bi se Zmijanović vrlo lako mogao priključiti ultradesnoj oporbi, u HDZ-u su krenuli u akciju. Kako doznajemo od dobro obaviještenog izvora, dogovorili su suradnju s jednim ili dva oporbena vijećnika pa će tako zaobići Zmijanovića, riješiti hitne točke Dnevnog reda, a Musica Appassionata će čekati sljedeću sjednicu.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.