Na današnji dan davne 1797. godine Šibenik je prešao u ruke pučkih ustanika

Na današnji datum 1797. godine u Varoši je u povodu proslave Tijelova održan skup Varošana i distriktualaca. Tom prilikom okupljenima je pročitan proglas Fra Andrije Dorotića ‘Narode slavni’. Tim je proglasom napadnuta nova vlada u Veneciji koja je imala podršku Francuske.

Okupljeno mnoštvo potaknuto optužbama protiv mletačkih vlasti pograbilo je oružje te krenulo na grad. Tadašnji knez Šibenika Gianfrancesco Corner di Anzolo naredio je zatvaranje gradskih vrata, no ustanici su u grad provalili kroz varoška vrata na Poljani, ubivši pritom nekoliko stražara. Grad je zapravo prešao u ruke pučkih ustanika, dok se knez Corner skrivao u Kneževoj palači. Pobunjenici bi vjerojatno provalili u samu palaču da ih nisu primirili redovnici iz samostana sv. Lovre.

Ovaj pučki ustanak označava početak previranja u kojima će mletačka vlast u Šibeniku nakon 400 godina vladavine naposljetku nestati

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.