" "
Više

    " "

    Na šibenskoj pijaci živo: Kupuju se posni i uskrsni ručak

     

    Živo je danas bilo na pijaci, no prodavači nam kažu da je tako uvijek za Veliki petak. U ribarnici je velika gužva, traže se ciplji, mol, pasi, kozice, sipe, lignjuni. Cijene kozica su oko 40 kuna, skuše su 50, grdobina po 80 kuna, pasi po 80 kuna, lignje po 130 kuna. Od priloga na pijaci nema čega nema- domaća salata od 10 do 15 kuna, svežanj mlade kapulice po tri ili pet kuna, rotkvice po pet. Mrkva i krumpir variraju između osam i deset kuna, a kupci ne štede.

    – Kupuje se, baš ono što je naše tradicionalno za Uskrs. Zelenje nam ide dobro i sve je kako triba biti, priča Rade.

    pijaca veliki petak (11)

    Na drugom štandu cijena rotkivce je po pet kuna, a salata je deset, svežanj šparoga je 30 kuna.

    – Još se niko nije pojavija za kupit. Ne znan jel rano, prije bi reka da je kasno jer su centri prevladali. Ljudi nemaju novaca i to van je tako, kaže nam prodavač.

    pijaca veliki petak (1) pijaca veliki petak (2)

    S pijace se ne odlazi praznih vrećica, a imati samo dvije premalo je, barem prema onom što vidimo.

    Kad iz Zagreba uspije doći u Šibenik, pijacu ne zaobilazi ni Ivica Poljičak, državni tajnik,kojeg smo susreli na pazaru.

    – Na Veliki petak ide post, dakle samo jedno jelo. Tu je uvijek nešto morsko, a može se napraviti i rižot od sipe ili lignjuna. Riblje juhe su u ozračju Velikog petka, a ja sam danas odabrao jedan rižot od lignjuna. Bit će malo salate i to je danas na rasporedu. Za Uskrs obavezno ide leša i pečana janjetina, s malo mlade kapulice i salate koja ide u ovo doba godine, da se ne izgube običaji, kazao nam je Poljičak.

    pijaca veliki petak (3)

    Osim za Veliki petak, kupci se već danas pripremaju i za nedjelju odnosno za Uskrs, pa se sastojci za kolače, kao i mesu kupuju ili naručuju unaprijed.  Orasi i bajami kupuju se na vrijeme, taman da do Uskrsa završite sve kolače. Red za domaća jaja, poduži je, a cijene se kreću oko dvije ili tri kune po komadu.

    – Orah je 100, a bajame po 120 kuna kilo. Kupuje se, al ništa više nego inače. Orasi su sad u điru, jer svi vole orahnjače, smije se Mira.

    U mesnici Musić, primaju se i narudžbe za domaću janjetinu i domaću, ličku teletinu kako bi Uskrsni stol bio potpun.

    – Cijena kila janjetine je oko 75 kuna, a teletina je između 70 i 75 kuna. Uglavnom nam uvik isti ljudi kupuju, ipak se tu razvije povjerenje. Manje više, sve je dobro, zaključuje mesar.

    pijaca veliki petak (6)

    pijaca veliki petak (1) pijaca veliki petak (2) pijaca veliki petak (4) pijaca veliki petak (5) pijaca veliki petak (7) pijaca veliki petak (8)

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...