Na temeljima antičke vile sa čak 1,8 milijuna kuna gradi se brend Danila

Danas počinje provedba Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu, čiji je nositelj Muzej grada Šibenika. Ovim projektom vrijednim milijun i 847 tisuća kuna financirat će se izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju centra i prezentacija na ostacima antičke vile unutar arheološke zone Šemtorij. Uz to, financirat će se uređenje tematske staze rekonstrukcijom postojećeg puta u duljini od 1,5 kilometara, te projekt za obnovu i opremanje crkve sv. Danijela.

Europska unija sufinancirat će projekt iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ u iznosu od milijun i 478 kuna, dok će ostatak osigurati Muzej grada Šibenika.

Projekt je nastao na inicijativu Udruge za održivi razvoj Danila – Sv. Danijel koja je osnovana prošle godine, a u upravnom odboru nalazi se i mr. sc. Željko Krnčević, kustos i dugogodišnji muzejski savjetnik Muzeja grada Šibenika, koji je ujedno i voditelj ovog europskog projekta.

– Prema podacima Instituta za turizam, oko trećina turističkih posjetitelja može se smatrati ciljanim, kulturom motiviranim turistima koji putuju specifično zbog posjeta kulturnoj atrakciji ili su na kulturom motiviranom odmoru. Prema istom istraživanju, oko 34 posto kulturnih turista posjećuje i obilazi kulturne znamenitosti i spomenike, a prilikom odabira turističke destinacije kulturna ponuda destinacije te mogućnost rekreacije su na vrlo visokom nivou razloga dolaska, kaže Krnčević.

U Šibeniku je prošle godine ostvareno preko milijun turističkih noćenja, dok a druge strane, u ruralnom krajobrazu Danila, samo 17 km od Šibenika postoji sedam zaštićenih kulturnih dobara male međusobne udaljenosti, od kojih ni jedno nije turistički valorizirano.

– Upravo na tom tragu, ali i s dugogodišnjom intencijom Muzeja da se Danilu osigura prestižno mjesto na turističkoj karti Hrvatske u skladu sa značajem koju Danilo ima u arheološkoj literaturi – nastao je ovaj projekt. Iznimno mi je drago što je potencijal projekta prepoznalo i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je sredstva i odobrilo, zaključuje Krnčević.

anticka-ara

Samo u 2016. godini, Gradu Šibeniku odobreno je preko 50 milijuna kuna iz fondova Europske unije za revitalizaciju kulturne baštine, a tom uspješnom nizu sad se pridodaje iIntegrirani program valorizacije kulturne baštine u Danilu, kojeg je Grad kao uspješnu lokalnu inicijativu prepoznao i financijski podržao, vodeći računa o ravnomjernom razvoju Šibenika, odnosno o turističkoj revitalizaciji njegovog zaleđa.

s-potpisivanja-ugovora trojagodne-nausnice ugovor-danilo

– Zadnjih par godina Grad Šibenik je perjanica Hrvatske po dobivenim sredstvima iz EU fondova u svrhu obnove i revitalizacije kulturno-povijesne baštine. Očito priča o šibenskim tvrđavama tek treba biti ispričana; iako su one tu stotinama godina, tek nedavno smo izbrusili dva od ta naša četiri dijamanta. Kako smatramo da šibenska povijest nije smještena samo u staroj gradskoj jezgri, odlučili smo ulagati i u lokalitete na područjima gradskih naselja, a vjerujem kako je Danilo samo prvo od njih za kojeg smo osvojili europski novac, rekao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika grada Šibenika.

sv-danijel

Integrirani program podrazumijeva izradu projektno tehničke dokumentacije za pet komponenti, a odnose se na ulaganje u obnovu crkve sv. Danijela, postavljanje prezentacije u svrhu izravne interakcije na ostacima antičke vile unutar arheološke zone, izgradnju interpretacijskog centra  i prezentaciju povijesne jedinstvenosti danilskog polja, fizičko povezivanje registriranih kulturnih dobara na području Danila tematskom stazom te brendiranje jedinstvene turističke destinacije.

riton

– Pravilna prezentacija i interpretacija bogate danilske povijesno-kulturne baštine su temelj za razvoj turizma na ovom području. Ipak, prilikom razrade projekta krenuli smo od činjenice da je Danilo ruralna sredina i da, osim kulturne, posjetiteljima pruža i prirodnu dimenziju, odnosno lokacija Danilaje jednako atraktivna i kao mjesto koje služi za ‘bijeg’ od gradske vreve i relaksaciju u prirodi. Ovim projektom se nastoji povezati kulturna i prirodna dimenzija ujedinstven turistički proizvod za posjetitelje koje privlači povijesno-kulturna baština, ali i odmor u prirodi i koji se tako kao dodatan sadržaj može uklopiti u već postojeće turističke putne itinerare koji se vežu za posjet NP Krka, Šibeniku ili Splitu, kazao je Miro Vukšić, predsjednik Mjesnog odbora Danilo i član Upravnog odbora Udruge sv. Danijel.

Provedba projekta Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu trajat će do lipnja 2018. godine, pod vodstvom projektnog tima iz Muzeja grada Šibenika.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.