‘Najbolja ovisnost koja postoji’: Darivatelja krvi sve više, ali žene se nerado odazivaju

Dan darivatelja krvi Hrvatskog dana Crvenog križa i 40. obljetnica organiziranog davanja krvi na našem području, obilježeni su danas u zgradi Županije podjelom priznanja dobrovoljnim darivateljima.

Rekorderka s našeg područja, Ljiljana Banjan iz Crvenog križa Knin, 55 puta darovala je krv.

– Počela sam slučajno na nagovor prijatelja i kolega u splitskoj Jugoplastici i nastavila. Preseljenjem u Knin izgubio se kontinuitet, i onda sam opet počela jer to želim, a i uvijek nekome treba krv, ne daj Bože sutra mom mužu, djetetu, meni. Od poziva do poziva se odazivam, i ovo priznanje mi puno znači – kazala je Banjan.

crveni-kriz-darivatelji-krvi-251016-10

Tonka Mikulandra, ravnateljica šibenskog Gradskog društva Crvenog križa, ponosna je na porast broja dobrovoljnih darivatelja iz godine u godinu, no napominje kako se i dalje bilježi mali broj žena darivatelja, samo 16 posto u odnosu na muškarce.

– Ljudi se boje, misle da će im doći slabo, a ja se osjećam jednako kad sjednem u stolicu i kad se dignem. Krv teče polagano i automatski se izjednačava tlak, tako da nema straha. Meni kažu da liše izgledam i da sam zdravija kad dam krv – ohrabruje Banjan.

Željko Tomljenović prije 20 godina prvi je put donirao krv na nagovor prijatelja, i do danas se odaziva svakoj akciji.

– Nema lipše stvari u životu nego pomoći ljudima, a za to ne treba plaća. Po mom mišljenju, svijest o važnosti doniranja krvi još je nedovoljno razvijena. Mediji mogu pomoći u tome, ali usmena predaja po meni je najvažnija. Darivanje krvi najbolja je ovisnost koja postoji – poručio je Tomljenović.

crveni-kriz-darivatelji-krvi-251016-16

Zdenko Zjačić, dugogodišnji darivatelj, predsjednik Saveza darivatelja krvi i član skupštine odbora Gradskog društva Crvenog križa Šibenik, prisjetio se kako je organizirano davanje krvi izgledalo u Šibeniku prije 40 godina.

– Trebalo je senzibilizirati ljude za davanje krvi. Već tada je psotavljena teza da krv treba čekati pacijenta, a ne pacijent krv. S druge strane, uvijek postoji strah od tjelesne dezintegracije, ali u ovih 40 godina još nisam čuo da je netko umro jer je darovao krv – kazao je Zjačić.

crveni-kriz-darivatelji-krvi-zjacic-251016-3 crveni-kriz-darivatelji-krvi-251016-11 crveni-kriz-darivatelji-krvi-251016-2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.