Nasljednici ponovno grade kuću Bujas-Ronteć u Docu srušenu u savezničkom bombardiranju 1943.

Ovih dana, uz brojna gradilišta u Šibeniku, živnulo je i u Docu gdje će nasljednici iz obitelji Bujas-Ronteć ponovno izgraditi kuću na mjestu gdje im je djedovina srušena u savezničkom bombardiranju 1943. godine na blagdan sv. Luce i u čijoj je cisterni spas našlo četrdesetak Dolačana.

kuca bujas1

Novi objekt eksterijerom će u potpunosti poštivati konzervatorske smjernice i uklopiti se u tkivo staroga Doca, što je vidljivo i iz animacije koju su investitori postavili uz ogradu gradilišta.

kuca bujas5

– Prizemlje će biti poslovne namjene, a na katovima će biti uređeno nekoliko apartmana na razini heritage hotela. Veći dio pročelja nove kuće bit će građen u kamenu i potpuno će se uklopit u izvornu dolačku arhitekturu. Od projekta preko izgradnje, nadzora, majstorskih radova do opreme za interijer angažirao sam sve redom šibenske tvrtke, obrtnike i zanatlije, a do srpnja sljedeće godine planiramo u potpunosti završiti objekt, kazao nam je Darko Bujas, jedan od nasljednika i ulagača.

kuca bujas3

Kako je riječ o objektu uz samu stijenu na kojoj je izgrađen Šibenik, na stražnjem dijelu kuće Bujas planira ostakljeno pročelje kroz koje će se iz prostorija vidjeti osvijetljena stijena.

kuca bujas2

kuca bujas7

FOTO Nakon 74 godine počelo uklanjanje ruševine kuće Bujas-Ronteć u Docu

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.