Natječaj za renesansu Starog pazara: Svi javni prostori su traženi, a taj neće nitko

Društvo arhitekata Šibenik u dogovoru s Gradom Šibenikom pripremilo je program arhitektonsko-urbanistički natječaj za izradu prostorne analize i idejnog rješenja oživljavanja Starog pazara, koji će u ponedjeljak biti objavljen. Riječ je o projektu kojim bi se redefinirao prostor Starog pazara u obnovu kojeg su uložena velika sredstva, ali nikada nije profunkcionirao i zaživio s gradom.

– Odlučili smo se za jedan eksperimentalan model koji se provodi prvi put u Hrvatskoj uz sudjelovanje javnosti. Nama iz gradske uprave cilj je da oživimo ovaj prostor jer, dok imamo ogroman pritisak na sve javne prostore u Šibeniku, ovaj prostor ostaje prazan i zanemaren, kazao je Petar Mišura, voditelj gradskog odsjeka za gospodarstvo.

misurasp1

Natječaj za Stari pazar potpuno se razlikuje od natječaja koji će biti raspisan za prostor Vanjskog jer se radi o već realiziranom projektu, koji nije bio ni jeftin, dok se na Vanjskom traži idejno rješenje rekonstrukcije i uređenja cijelog prostora.

– Željeli smo da i prostori koji nisu primjereni za prave arhitektonske natječaje, poput ovog prostora koji je završen, ali nije zaživio, promisle i ispitaju kroz više različitih rješenja i kroz više mogućnosti. Model smo, zajedno s Gradom, razrađivali nekoliko mjeseci i on će uključiti javnu raspravu. Na kraju ćemo dobiti pet timova koji će promišljati ovaj prostor i izraditi svoje skice. Pristigle radove vrednovat će nagrađivani profesor Tonči Žarnić sa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, najavio je Marko Chiabov iz Društva arhitekata Šibenik.

U DAŠ-u očekuju rezultate natječaja za dva do tri mjeseca, kada će organizirati javnu izložbu svih radova na kojoj će i svi građani moći dati svoje komentare i mišljenja.

– Mi smo u programu nabrojali probleme, poput buke, i želimo od natjecatelja čuti i vidjeti što oni misle o tome. Prostor je velik i mislimo da će se više rješenja moći implementirati. Mi nismo smjeli ništa sugerirati, nego očekujemo od natjecatelja da ponude svoje vizije. Prostor im je predložen kao gotova arhitektonska struktura u kojoj ne bi smjelo biti značajnijih rekonstrukcija, kaže Chiabov.

chiabovsp1

Gradonačelnik Željko Burić kaže kako je ovo samo nastavak projekta revitalizacije stare gradske jezgre koji su iz gradske uprave pokrenuli još 2013. godine.

– Javnost i mlade ljude iz Društva arhitekata u taj projekt uvodimo i kroz osmišljavanje sadržaja Starog pazara. Želimo postići da centar Šibenika, ono što je naše bogatstvo u kulturnoj i turističkoj ponudi, bude sustavno osmišljen uz izravno uključivanje svih građana. Nije oživljavanje samo gradnja i osmišljavanje prostora, nego i osmišljavanje sadržaja, kazao je Burić

Burić najavljuje kako će sačekati završetak ovog natječaja, uvažiti najbolje i to prevesti u djelo.

– Ovaj prekrasan i skup prostor jednostavno ne živi. Nije postao sastavnica grada i nikako da dobije svoju osnovnu funkciju. Stari Pazar mora postati sastavni dio užeg centra grada i imati svoj sadržaj. Kreće projekt Aglomeracije Šibenik, za koji je u tijeku natječaj, a kroz taj projekt će se kompletno rekonstruirati glavna prometnica, pločnici i rasvjeta uz Stari pazar pa će se paralelno moći ukomponirati i rješenja sadržajnog oživljavanja Starog pazara, zaključio je Burić.

buricsp1

sp2 staripazar1 staripazar2 staripazar3 staripazar4

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.