(Ne)zaboravljeni šibenski toponimi: S Poljane do ‘Činovničke’, pa iza ‘Tarle’ gori uz ‘Rošinu’ ulicu!

Poznato je da Šibenčani svoj grad po imenima ulica ne raspoznaju baš najbolje. Dio krivice je i na njima samima koji ‘tvrdoglavo’ čuvaju od zaborava stare toponime, ali i brojnim vlastima koje su prigodno i podobno mijenjale imena ulicama i trgovima starog Šibenika.

Rijetki su primjeri gdje su ‘kumovi’ podržali uvriježenu terminologiju Šibenčana pa ulice krstili imenima poput ‘Stara cesta’ ili ‘Put Gimnazije’.

Nađete li se kao gost u Šibeniku pripremite se na to da će vas rijetko koji stariji Šibenčanin uputiti do odredišta koje tražite koristeći imena ulica, mislim pri tomu na one aktualne nazive.

Pošalju li vas s Poljane do ‘Činovničke’ pa iza ‘Tarle’ gori uz ‘Rošinu ulicu’ ili, pak, od Kazališta kraj ‘Đenka’, livo kod ‘Chiabova’ pa niz ulicu kraj ‘knjižare Krešimir’, kao stranac u gradu teško ćete igdje stići.

Dvije glavne ulice staroga grada mogu nositi bilo koje ime, ali će za Šibenčane zauvijek ostati Kalelarga i Masna, a ova potonja u novije vrijeme i ‘Gornja Kalelarga’ od čega se fetivima diže kosa na glavi.

Ni ime pape Ivana Pavla II. nije bilo jače od ‘Male lože’ pa ni Franjo Tuđman od šibenske ‘Rive’. I Šibenik ima Vukovarsku ulicu, ali je i dan danas Šibenčani zovu ‘Tehnološka’ jer je u vrijeme gradnje bila poveznica Luke i TLM-a. Što god se otvorilo u prostorima uz koje ‘Kalelarga’ ulazi na ‘Medulić’ ti će prostori ostati ‘Mali Bobis’ i ‘Modni magazin.

sibenik stari

Vodovod je ‘poviše stare Muzičke’, Hotel King Krešimir na ‘Meduliću’ odmah prije ‘Lege’, a preko puta je ‘Druter’. Pođete li do ‘Alpe’ još malo niže vam je Katedrala. Pitate li na Starom pazaru kako do Baronea, budite spremni na uputu kako morate kod ‘Poljoprivredne apoteke’ skrenuti prema ‘Kinu Sloboda’ i dalje prema ‘Boškom domu’.

Ajme onome kome Šibenčani krenu davati upute za snalaženje. Više je to povratak u prošlost, nego koristan savjet. Ne znate li gdje je ‘Vanjski’, a to vam je ‘priko puta Granapa’ ili pak ‘šematorij’, ‘Pažinova kuća’, ‘Socijalno’, ‘Kronjin magazin’, ‘Kvartir’ i ‘Galera’, slabo vam se piše i najbolje da odete do ‘Turističkog’ po plan grada.

A do ‘Turističkog’ vam nije teško. Od Poljane krenite u ‘Kalelargu’ pa prije ‘knjižare Nazor’ skrenite doli prema ‘Morgenu’ i nastavite u butu prema ‘Zeru’, skrenite livo kod ‘Pija’ i eto vas na rivi. Dalje samo ravno do bivšeg ‘Komunara’ prije ‘peškarije’ i tu ste. Jeste li potrefili?

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.