Ni danas nije odlučeno kako će se stanarima stambenih zgrada obračunavati cijena otpada

Prijedlog odluke kojom je trebala biti izmijenjena Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, donesene na prošloj sjednici šibenskog Gradskog vijeća, nakon kratke rasprave, gradonačelnik Željko Burić je povukao s dnevnog reda.

Ljubica Kardum iz HSU-a u raspravi je rekla kako je pročitala tekst i ne može reći da joj je išta jasno te kako zaključuje da se, primjerice, njezinom kućanstvu s dvoje članova pokušava nametnuti paušalnih 120 litara otpada, kao udio u ukupnom otpadu njezine zgrade što sigurno nije realna količina otpada koju njezino kućanstvo stvara.

– Na ovu odluku bit će sigurno još puno izmjena što smo i najavili na prošloj sjednici. Trenutno obilazimo zajedno sa ljudima iz Zelenog grada lokacije oko višekatnica kako bi utvrdili odgovarajuće lokacije. Izbacili smo iz odluke i financiranje i izradu zaštitnih kaveza za kontejnere pa je i to stvar daljnjeg dogovora. Ovo ništa nije definitivno, odluka će se još sigurno mijenjati, kazao je Miro Lucić, pročelnik komunalnog odjela, a Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada sjednicu je napustio prije te točke.

SDP-ov Joško Šupe upozorio je kako i predložena izmjena odluke nije u skladu s propisima.

– Ova odluka je protiv odredbe po kojoj se mora omogućiti da svako kućanstvo plati samo onu kličinu otpada koju i proizvede. Tražite od nas da glasujemo o nečem što nije u skladu s uredbama Vlade i Europske unije, rekao je Šupe.

Lucić je ponovio kako se do 60 litara paušalne količine došlo na temelju nekih pokazatelja i izračuna troškova koje će pružatelj usluge prikupljanja i odvoza imati. Predsjednik Dragan Zlatović dodao je i kako je to samo pokušaj da se premosti situacije kada u zgradama ne bude dogovora o načinu raspodjele količine otpada za obračun po kućanstvima.

– Sve ćemo to još protresti i vidjeti što će se pokazati. Ovo nije konačna odluka, rekao je Zlatović.

Na te riječi reagirala je Ljubica Kardum zatraživši da se onda ova odluka odgodi za sljedeću sjednicu, a nezavisna Iris Ukić Kotarac predložila je da se na terenu obradi neko od mjesta gdje odlaže poznati broj kućanstava i na temelju toga odredi referentna vrijednost, umjesto ovako  paušalno određenog volumena.

– Ništa se neće dogoditi ako mi ovo odgodimo i uzmemo vrijeme kako bi pronašli optimalno rješenje, rekao je Burić i povukao prijedlog s dnevnog reda.

Zlatović je predložio i da se o ovoj odluci provede šira javna rasprava kako bi u konačnici odluka bila kvalitetna i usklađena sa zakonom i uredbom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.