Bogat program

Noć muzeja i ove godine privukla brojne Šibenčane, a najveća gužva bila je u gastronomskom kutku

Bogat program za Noć muzeja i ove je godine izazvao veliki interes među Šibenčanima, a već tradicionalno najveća je gužva bila u gastronomskom kutku gdje se ove godine kuhao ‘Dinarski lonac’. Noć muzeja organizirana je u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica Livno.

– Ovaj gulaš nosi taj naziv jer u njemu je divljač koja iz Bosne u Dalmaciju dolazi preko Dinare. Bit će oko 150 porcija, a skuhali smo 30 kilograma junetine, 20 kilograma mesa od tri vrste divljači i povrća- kazao nam je ravnatelj Željko Krnčević.

U pripremi lonca snage su udružili Šibenčani i Livnjani, a prema reakcijama okupljenih, spiza je večeras više nego popođena.

– Gulaš je odličan, stvarno je vrhunski pripremljen i gušt je pojesti u ovakvoj atmosferi. Što se tiče noći Muzeja svake godine bacim đir jer program je odličan i lijepo je vidjeti malo šušura- kazala nam je jedna Šibenčanka.

Noć muzeja – SNAGA Šibenski portal

Noć muzeja

 

Ovogodišnja tema Noći  muzeja koja se u Hrvatskoj organizira po 15. put, a u Šibeniku dvanaestu godinu zaredom, su velike obljetnice hrvatskih muzeja s jednom od podtema Muzejski velikani koji su zadužili hrvatsku kulturu.

Program je počeo u 17 sati kad je u stalnom postavu muzeja  održana radionica za djecu. Nešto kasnije uslijedio je obilazak uz stručno vodstvo kustosa gdje su djeca crtala izabrane predmete, u dvorani za povremene izložbe posjetitelji su mogli razgledati izložbu ‘Umjetnik-crta-posvećenje’, zbirku crteža Gabrijela Jurkića iz fundusa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu.

Viša kustosica Marijane Klisović u atriju muzeja održala je predavanje ‘Don Krsto Stošić i Slavo Grubišić – velikani šibenskog muzeja’ nakon čega je uslijedilo predavanje  višeg kustosa Josipa Gele (Franjevački muzej i Galerija Gorica Livno): ‘Fra Bono Vrdoljak (1930.-2013.) – svećenik, povjesničar, arheolog, vizionar’.

Za glazbeni štimung bio je zaslužan Mate Skračić i Adaptive Quartet, a spomenimo još i kako je sve bilo popraćeno 3D mapping-projekcijom ispred ulaza u Muzej i live streamingom preko društvenih mreža.

Muzej je otvoren do jedan sat iza ponoći tako da još uvijek stignete baciti đir.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.