Sudjelujte u javnom savjetovanju

Nova odluka Grada Šibenika: Pročitajte kome će poskupjeti paušal za odvoz otpada

Grad Šibenik objavio je tekst nove odluke kojom se, između ostaloga, mijenjaju iznosi paušala za odvoz otpada te je ujedno otvorena javna rasprava u kojoj svoje primjedbe i prijedloge mogu uputiti svi građani. Predloženom odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada izjednačava se iznos fiksnog dijela računa Zelenog grada za sva kućanstva na 48 kuna bez PDV-a što znači da paušal poskupljuje onima koji su do sada plaćali 34 kune, a osjetno će pojeftiniti kućanstvima koja su do sada plaćala fiksni dio 71,40 kuna, odnosno 112,20 kuna bez PDV-a, bez obzira na veličinu kante koju koriste.

Izjednačavanje iznosa paušala, jasno je, ide na štetu malih kućanstava, no isto se događa i kod iznajmljivača koji će plaćati jednak paušal imali dva ili 20 kreveta. Slične nepravde događaju se i kod obrtnika i tvrtki gdje će, primjerice isti iznos fiksnog dijela računa platiti marina sa 36 kontejnera i kolodvor u Perkoviću ili urar u centru grada i TLM. Bitno je napomenuti kako nije riječ o samovolji ni Grada Šibenika niti Zelenog grada, već o kategorijama koje je na razini Hrvatske odredio zakonodavac.

Iznajmljivačima će, bez obzira na broj kreveta paušal iznositi 86 kuna mjesečno, a u slučaju kada su na istoj adresi i kućanstvo iznajmljivača i apartmani te glase na isto ime, korisnik usluge dobivat će samo jedan račun – onaj veći.

U postupku savjetovanja mogu sudjelovati svi zainteresirani građani i svoje primjedbe mogu poslati Gradu Šibeniku do 4. studenoga ove godine. Potreban obrazac, kao i tekst odluke, može se preuzeti na internetskim stranicama Grada Šibenika.

Odlukom Vlade određene su kategorije za obrte i gospodarstvo pa će tako škole i vrtići, učilišta, vjerski objekti, samostani, bolnice, dnevne bolnice, ambulante, domovi za starije osobe, ustanove socijalne skrbi i druge slične djelatnosti mjesečno plaćati paušal od 292,55 kuna.

Uredi, javni uredi, agencije, banke, uredski prostori državne uprave, županijske i lokalne samouprave, sudova, agencija, pošta, fondova i slično, humanitarne organizacije, osiguravajuća društva, odvjetnički i javnobilježnički uredi, turističke agencije, objekti za igre na sreću, udruge, muzeji, galerije, knjižnice, knjižare, izložbeni prostori, galerije, kina, kazališta, sportske dvorane, ambulante, trgovine odjećom i obućom i drugom neprehrambenom robom, kiosci za prodaju tiskovina i duhanskih proizvoda, obrtničke djelatnosti: frizerski salon, brijač, kozmetičar, stolar, vodoinstalater, električar, automehaničar, autolimar, bravar, radione za popravak, ribarski obrti, keramičari i druge slične obrtne djelatnosti izjednačeni su s industrijskim djelatnostima s proizvodnim pogonima te će imati paušal od 149,88 kuna.

Pravne osobe i obrtnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost bez pružanja usluge smještaja, ali uz pripremu i/ili posluživanje hrane, primjerice restoran, gostionica, zdravljak, zalogajnica, pečenjarnica, pizzeria, bistro, slastičarnica, objekti brze prehrane, kavana, pivnica, buffet, kantina, pub, krčma, caffe bar, konoba, klet, kušaonica, pripremnica obroka – catering i objekt jednostavnih usluga u kiosku i slično, plaćat će isti paušal kao i tržnica, benzinska postaja, trgovački centar i druge slične djelatnosti, a iznos je 405,25 kuna.

Za tvrtke i obrte koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost bez pružanja usluge smještaja i bez pripreme i/ili posluživanja hrane, dakle caffe bar, noćni klub, noćni bar, disco klub i slično te klub za zabavu na otvorenom, organizator javnih manifestacija, mesnica, ribarnica, prodavaonica mliječnih i suhomesnatih proizvoda, benzinska postaja, supermarket, trgovina prehrambenom robom, trgovački centar i druge slične djelatnosti, fiksni dio računa iznosit će mjesečno 397,26 kuna bez PDV-a.

Posebna su kategorija tvrtke i obrti koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i pružaju uslugu smještaja, poput kampa, hotela, hostela, prenoćišta i sličnik kojima je paušal određen 960,70 kuna te luka, autobusni i željeznički kolodvor, zračne luke i druge slične djelatnosti  s paušalom od 905 kuna.

Po završetku roka za dostavu mišljenja i prijedloga Grad Šibenik će izraditi i objaviti na svojoj internetskoj stranici izvješće o savjetovanju s javnošću, zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.