Novi zaplet na Jadriji: Kupili nelegalne Rivijerine bungalove koje nezakonito koriste

Stečajni upravitelj šibenske Rivijere Ivica Matas stečajnu masu povećao je za 57.875 kuna prodajom dijela bungalova na Jadriji. Bungalovi su prodani zainteresiranim dosadašnjim korisnicima iz Udruge građana Bungalovi-Jadrija koja je na račun Rivijere u stečaju uplatila 37.875 kuna 12. listopada i pet dana kasnije 20 tisuća kuna. Matas u svom izvješću navodi i kako namjerava nastaviti prodaju preostalih bungalova.

Prodaja bungalova sadašnjim korisnicima omogućena je presudom Upravnog suda u Splitu iz rujna ove godine, kojom su poništena rješenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Lučke kapetanije Šibenik kojima Rivijeri zabranjuju komercijalno korištenje bungalova. Kako Rivijera i ne koristi bungalove, niti ih je dala u zakup, već su ih zauzeli članovi Udruge građana Bungalovi-Jadrija bez ikakvog zakonskog uporišta, sud je mišljenja da stečajni upravitelj nije taj koji bi ih mogao zakonskim sredstvima spriječiti u korištenju bungalova.

Presudom je otvoren put stečajnom upravitelju Matasu da realizira prodaju bungalova, kao pokretnina, prema prijedlogu Udruge građana Bungalovi-Jadrija, odnosno da ih nelegalni korisnici sami otkupe po bagatelnim cijenama.

bungalovi4

Upravni sud u Splitu također je u presudi naveo kako eventualno uklanjanje bungalova sa pomorskog dobra može biti predmet drugih postupaka od strane nadležnih institucija.

Ovime Sud zatvara ‘Vrzino kolo’ nedorečenosti zakonskih regulativa po kojima nije jasno tko ima ovlasti ukloniti bungalove sa pomorskog dobra na kojem su postavljeni bez koncesije o čemu je Šibenski portal pisao još na samom početku stečaja Rivijere.

Županija, koja gospodari pomorskim dobrom, nije nadležna za zaštitu i održavanje pomorskog dobro u općoj upotrebi na području Grada Šibenika. Grad Šibenik na čijem su prostoru bungalovi i koji ih svojim prostornim planom ne predviđa na tom prostoru, ima komunalno redarstvo koje nije nadležno postupati na pomorskom dobru, a Lučka kapetanija nadležna je samo za nadzor pomorskog dobra. Ni građevinska inspekcija ne može tražiti uklanjanje objekata iz prostora jer nije riječ o građevinama, nego o pokretninama.

Zakon o građevinskoj inspekciji, koji je na snazi od 2013. godine, ovlastio je i jedinice lokalne samouprave za, primjerice, uklanjanje ruševina zgrada i uklanjanje građevina angažiranjem trećih osoba na trošak vlasnika. Problem je što je Zakon o pomorskom dobru lex specialis, što znači da je iznad Zakona o građevinskoj inspekciji.

Novi vlasnici sigurno nisu ti koji će dobrovoljno demontirati svoju imovinu i ukloniti je sa atraktivne lokacije u staroj jadrijskoj šumi na ulazu u kanal sv. Ante.

Nemoguća misija: Burićeva administracija tri i pol godine ne uspijeva ukloniti bungalove s Jadrije

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.