Oaze besplatnog parkiranja na Baldekinu problem su i građanima i komunalcima

Na Trgu Andrije Hebranga, kao i u ostatku Šibenika, kroničan je manjak parkirališnih mjesta pa građani koriste svaki prostor koji je donekle pogodan za parkiranje. Pri tome nerijetko vozila ometaju pristup ili onemogućuju prolazak komunalnih vozila za odvoz smeća. Građani iz tog kvarta ogorčeni su svakodnevnim ‘čestitkama’ prometnih redara koje pronalaze pod brisačima automobila i intervencijama pauka jer misle da su u njihovoj četvrti takve intervencije znatno učestalije nego u drugim dijelovima grada.

– Trg Andije Hebranga je, praktički, širi centar grada, a da problem bude veći tamo je i velika trgovina i tržnica tako da je nužno svakodnevno pražnjenje kontejnera na toj lokaciji. Kako u Gradskoj čistoći, na dnevnoj bazi, imaju problem s pristupom tim kontejnerima i događalo im se da tamo smeće ostane nepokupljeno i dva dana, redovito nas zovu i traže intervenciju prometnih redara i pauk vozila, pojasnio je Bore Rončević, stručni suradnik za komunalno i prometno redarstvo Grada Šibenika.

parkiranje trg ahebranga (7)

 

Građani s Trga Andrije Hebranga tvrde i kako prometni redari interveniraju na prostoru kod kontejnera, ali nikada nisu uklanjali ili kaznili vozače koji su parkirani pet metara dalje kod znaka zabrane zaustavljanja i parkiranja kod obilježenog požarnog pristupa. Tvrde da u cijeloj ulici nema znaka zabrane parkiranja ili barem oznaka na kolniku koje bi upozoravale da je riječ o pristupu za komunalce ili zabranjivale parkiranje.

parkiranje trg ahebranga (1)

– Istina je da kod kontejnera nema nikakvih oznaka zabrane, ali ovdje je riječ i o vozačkoj pa i nekoj općoj kulturi. Što se tiče požarnog pristupa, ako do sada nismo uklanjali vozila na tom mjestu, povest ćemo računa i o prohodnosti te ceste. Puno je lokacija u cijelom gradu na kojima bi se trebali iscrtati pješački otoci ili horizontalna signalizacija zabrane parkiranja, ali je taj posao jako teško organizirati. Kako za to moramo angažirati tvrtku koja radi taj posao prethodno moramo osigurati da ih na svim tim lokacijama ne dočekaju parkirani automobili. Mislim da je manji problem nedostatak signalizacije od činjenice da, zbog nekoliko neodgovornih vozača, Gradska čistoća nije u mogućnosti kvalitetno obavljati svoj posao, koji je u interesu daleko više građana, kaže Rončević.

parkiranje trg ahebranga (3)

Dio građana Trga Andrije Hebranga mišljenja je kako bi uvođenje naplate parkiranja bilo dobro rješenje.

– U kvart nam dolazi jako puno ljudi iz drugih dijelova grada kojima je to najbliža mogućnost za parkiranje bez plaćanja u blizini središta grada. Brojni su i kafići čiji gosti također parkiraju oko naših zgrada tako da bi označavanje parkirališnih mjesta i uvođenje naplate moglo koliko-toliko rasteretiti ovu ulicu i uvesti više reda, kaže nam jedan od stanara zgrade preko puta tržnice na Baldekinu.

Možda bi drugačijim rasporedom kontejnera, kojim bi se bolje iskoristio postojeći prostor uz prometnicu moglo pronaći rješenje koje bi zadovoljilo Gradsku čistoću, a pri tome ‘stvorilo’ barem dva nasušno potrebna parkirališna mjesta. Sve je to stvar razgovora i dogovora.

Fotografije: čitatelj

U slučaju da imate zanimljivu vijest ili fotografiju, ili na nešto želite ukazati, obratite nam se na e-mail: urednik@sibenskiportal.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.