Obnova zgrade u Docu probudila ‘dušebrižnike’: Konzervatori kažu da se radi na primjeren način

Radovi na gradilištu baštinskog hotela pored stambeno-poslovnih zgrada na bivšoj šibenskoj peškariji uzburkali su ovih dana društvene mreže zbog uklanjanja dijela kamenog pročelja i skidanja krovišta zgrade. Kako saznajemo od Angele Bujas, pročelnice Konzervatorskog odjela u Šibeniku, investitor ima sve potrebne dozvole za rekonstrukciju zgrade koja je obnovom prije dvadesetak godina potpuno devastirana.

– Investitor radi sve u skladu s odobrenjima koja ima i uklonit će sve čime je zgrada devastirana u ranijoj obnovi. Međukatne konstrukcije izvedene su betonskim pločama debljim od 20 centimetara, a krovište je postavljeno na čelične profile što nije ni blizu onome kako je trebala biti obnovljena ta zgrada. Budući da investitor planira urediti mali baštinski hotel, izgradit će nove drvene međukatne konstrukcije, kao i krovište, a kamen s pročelja tijekom uklanjanja obilježava i ponovno će ga ugraditi – kazala je Bujas za Šibenski portal.

Po projektu će u potkrovlju biti dograđen manji nadozid, ali će i pad krova biti ublažen tako da će se visina sljemena krova tek neznatno povisiti.

– Kako bi prostor potkrovlja zadovoljio zakonske uvjete za prenamjenu na krajevima će biti povišen, a na krovištu će biti izgrađeni luminari. Na pročelju koje je sada srušeno ponovno će biti isti raster prozora kakav je bio i prije rušenja. Ukratko, nakon što je u ranijoj obnovi zgrada potpuno devastirana, sada će biti primjer kvalitetne obnove odgovarajućim materijalima. Dio te zgrade je i buta koju restauratori upravo obnavljaju – dodaje Bujas.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.