Obnovljen portal Jurja Dalmatinca na kući Berović

Društvo za očuvanje šibenske baštine ‘Juraj Dalmatinac’ posljednjih dana studenoga privelo je kraju obnovu i potpunu konzervatorsku restauraciju gotičkog portala i grba Orsini na kući Berović. Uz veliku pomoć Ministarstva kulture koje je u ovom pothvatu sudjelovalo s novčanom potporom od 30 tisuća kuna završeni su radovi na tom vrijednom arhitektonskom detalju iz 15. stoljeća, inače prethodno prijavljenom na natječaj namijenjen za programe zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara za 2016. godinu. Konzervatorsku restauraciju portala izvela je od tvrtka Travej iz Zadra, a radovi u trajanju nešto više od 20-ak dana uključivali su konzervaciju i potpuno čišćenje portala s grbom.

orsini-portal-3-640x310

Poseban značaj priči i obnovi ovog starogotičkog detalja daje saznanje da je kuća Berović na kojoj se nalazi navedeni portal nekada pripadala upravo Jurju Dalmatincu, čuvenom kiparu i graditelju velebne katedrale Sv. Jakova. Nad njom je bila postavljena i spomen ploča čuvenom graditelju još davne 1890. godine, no ona je uklonjena 20-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

orsini-portal-4-640x422

Juraj Dalmatinac toj je kući na padini Gorice živio od 1455. pa sve do svoje smrti 1475. godine, dok je njegov posljednji  potomak, odnosno zadnji Orsini iz loze velikog kipara u kući živio sve do 1699. godine. Nadvratnik kuće kakav je i u današnjem obliku sačuvan je ukrašen likom medvjeda koji šapama i ustima pridržava girlande, dok su na  dovratnicima  buketi s uvezanim  kiparskim alatima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.