Od mini pekare, pivskog deserta i raclette sira do burgera od divljači. Ugostitelji nam otkrili što će spremati na Adventuri

Do otvaranja Adventure dijeli nas svega pet dana, a blagdanski ugođaj u Perivoju Roberta Visianija već naveliko odaje dojam kako će đardin i ovog prosinca biti centar najbolje zabave ne samo u Šibeniku, nego i u većem dijelu Dalmacije. Svjesni sve veće konkurencije, zanimljivosti iz svijeta ‘street food-a’ i činjenice kako goste moraju pridobiti originalnim receptima, šibenski ugostitelji otkrili su nam što će se krčkati u njihovim bronzinima na kućicama četvrtog izdanja jedinog plastic-free adventa u Hrvatskoj.

Bakalar a la mexicana

‘Šibenska konoba’ naglasak je, kao i proteklih godina, stavila na domaće namirnice.

– Maksimalno smo se potrudili da nam namirnice budu iz naše županije. Imat ćemo domaće dimljene kobasice, sendviče od pečenice s kiselim kupusom, buncek i oglavinu, fažol i kulenice pečene s kiselom kapulicom, a za posne dane tu su ljuti bakalar a la mexicana i domaći kruh ispod peke – kazao nam je Josip Krnčević iz ‘Šibenske konobe’ koja je zapravo spoj restorana ‘Propeti poni’ i ‘Tomaseo’.

U kućici će kuhati vina lokalnih vinara, zamirisat će i kuhani gin, a ekipa iz ‘Konobe’ priprema i piće iznenađenja. Blagdanska jutra, dodaje Krnčević, upotpunit će fritulama i pispajima.

fritule

Pulledbeef sendviči kod ‘Dede’

Iz ‘Dedine’ kućice na Adventuri mirisat će češnjovke, salenjaci, vafli, ali i pulledbeef sendviči.

–  To su zapravo američki sendviči od trganih komadića sporo pečene svinjetine ili teletine. Ponedjeljkom, srijedom i petkom bit će divljači, sočiva i bakalara. Spremamo i pecalice, a za sve mlađe generacije koje ne znaju što je to, neka dođu i vide šta se jede za vrijeme kolinja – poručuje Ivica Dedić Deda.

Buredžik i pinchosi nakon pohane hobotnice

Domagoj Zaninović protekle je godine osvojio Kineze pohanom hobotnicom, a ove godine meni je obogatio i bosanskom kuhinjom.

– Kako radimo od 10 ujutro, ubacio sam sarajevske pite i bureke, baklave, buredžike, tapase i pinchose. Svakako će zanimljivi biti i ramsteak sendviči, vege burgeri, kotlovina i kobasice. Sve je domaće, a tko ne zna što bi kušao od bogate gastro ponude, preporučamo filetirani ramstek s umakom od tartufa i rikolom na tostu od kruha – otkriva Zaninović, inače vlasnik obrta ETP Charter.

adventura (17)

Skradinske čokalice u ‘Zlarinskoj kući’

Zlarinjani su se ove godine prvi put prijavili na natječaj za najam kućica na Adventuri – i osvojili stručni žiri.

– Naša kućica uključit će cijeli Zlarin. S otoka ćemo donijeti likere OPG-a Ljubica, inače jedinog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na otoku, kuhani gin s jabukom ili bazgom, kuhano vino, a priko dana nudit ćemo skradinske čokalice i dimljene kobasice iz šibenskog zaleđe. Svaka dva dana imat ćemo i novo kuhano jelo, tako da ćemo povući cijelu ekipu s otoka. I cila ‘Zlarinska kuća’ bit će uređena na bazi koralja – govori Pavle Branica.

Burgeri od divljači i neizostavne luganige

Jedan od pionira ugostiteljstva na Adventuri svakako je i Zvonko Mučalo, vlasnik Maron sport cafea, koji će i ove godine posjetiteljima nuditi šibenske luganige, divljač, kobasice od jelena i vepra i burgere od divljači.

advent5

Mini pekara u đardinu

Ni Azimutova kućica ‘Mamas en papas’ ove godine ne zaostaje za konkurencijom. Osim nizozemskih ‘picco puff’ palačinkica od heljdinog brašna, ove godine odlučili su iznova ponuditi nešto novo.

– U ponudi će biti švicarski raclette sir koji ćemo raditi u kombinaciji s kobasicama i pršutom, a ubacujemo i pekarske proizvode. Odat ćemo vam perece, a za ostalu ponudu građani će morati pričekati do početka Adventure. Svakako, imat ćemo mini pekaru u kućici iz koje će mirisati i kobasice iz četiri hrvatske regije – kazao nam je Josip Bačelić iz obrta ‘Fast Break’.

spica advent 071217 2

Topli kokteli su hit

Uz već provjerena topla pića kao što su kuhano vino i kuhani gin, Tomislav Biluš Beli u svojoj će kućici ‘mutiti’ tople koktele, originalni rum-punč sa začinima, likere i rakije. Za sve koji jutrom budu u đardinu, na repertoaru će se naći šalica dobre kave, čaj i vruća čokolada.

spica vintage advent 071217 2

Bavarske kobasice uz manistru i fažol

A mirisi južne Njemačke i ove će se zime širiti đardinom, jer ugostitelj Davor Perković sa svojom ekipom još jednom Šibenčanima i gostima donosi dašak Bavarske u obliku njihovih tradicionalnih kobasica.

– ‘The Bar Bavarska kućica’ nudit će nekoliko vrsta bavarskih kobasica, kiseli kupus, manistru i fažol. Bit će to prava domaća spiza na žlicu, a od pića ćemo imati dosta jaku ponudu domaćih rakija i kvalitetna vina domaćih proizvođača – ispričao nam je Perković.

Na Trgiću svega ‘za prigrist’

Vina županijskih vinara i pive iz domaće radinosti posjetitelji će moći kušati na Trgiću, novoj Adventurinoj lokaciji u Ulici Jurja Barakovića, gdje će biti smještena kućica ‘NaMaLo’.

– Radit ćemo varijacije toplih napitaka za velike i male, od vruće čokolade i čaja pa sve do onih božićnih napitaka kao što su punč i kuhano vino. Naši susjedi s Male Lože, Grubić design i Deni design, spremaju iznenađenja za posjetitelje naše kućice, a Slatka radionica naše Vesne nekoliko zanimljivih slatkih zalogaja za hladne noći na Trgiću. Uz to, bit će nešto i za prigrist, za ‘u ruku’ ilitiga ‘u škartoc’ – otkriva Žana Karabatić iz lokala ‘NaMaLo’.

adventura 2018 progran

Topli Materin štrudel

Ekipa iz Kluba Šibenčana, otkrivaju nam, zadržali su dobre stvari od prijašnjih godina, ali i uveli poneke novitete.

– Nositelj ponude je sad već pomalo i mitsko jelo šibenskog Adventa – buncekebab, a tu su i kobase od našeg mesara, hot-dog, Materin štrudel – vječno topli štrudel od jabuka s umakom od vanilije, što je zapravo klasična bečka verzija te slastice. Znamo da štrudela ima u svakoj pekari i da ga većina radi po kućama, ali ćemo se potruditi da naš bude razlog zašto će građani u jutarnjim satima dolaziti na kavu i marendu u đardin – ispričao nam je Lovro Štrbinić.

Među pićima na njihovoj kućici opet će se naći craft pive, adventska verzija Šibenskog Učenjaka, a točit će i Mihovila, kuhano vino OPG-a Ante Sladić te Mlado vino šibenske vinarije.

Zanimalo nas je koja je zapravo tajna njihovog hvaljenog buncekebaba.

– U principu osim odabira dobrog bunceka je jedina tajna ta da je buncek stalno topal, odnosno da se ne podgrijava već ima neprekinut niz termičkog ‘dodira’ od početka kuhanja do posluživanja, kako ne bi došlo do razdvajanja na masne i krte dijelove već da se njegova cjelokupna masa stopi u jednu masno-mesnu božanstvenu cjelinu. To je najlakše izvesti tako da se svaki dan kuha i da ne ostaje za sutra, pa je to bio razlog zašto ga je znalo nestajati zadnjih godina, ali ove godine smo u prijavi odnijeli ovjereno obećanje da ga neće nedostajati. Također, kod buncekebaba je bitno i da kruh ima ‘pupe’ da upije sve što mu buncek pruži i tako stvori idealno ‘predvorje’ punog zagriza i zalogaja, a naša slatko-kisela marmelada od kapule donosi suprotnost bunceku te drži balans jelu zajedno s umakom od jogurta, hrena i majoneze. Poanta je da vas mast od bunceka ne umori, nego razveseli – detaljan je Štrbinić.

Desert od piva

I naposljetku, u ‘pivskoj’ kućici Beer store 033 Tomislav Bukić i Toni Radovčić pripremat će jela na bazi ‘tekućeg kruha’.

– Uz tradicionalna jela, bit će i dvije vrste sendviča s dvije vrste umaka, desert na bazi piva, a jedno od jela koje zasad možemo otkriti su i pivske kobasice u umaku od porter craft piva. Bit će tu i raznih varijacija na temu grickalica, razni prilozi uz kobasice i to je sve što bismo zasad otkrili. Ostalo ćemo pričekati goste i početak Adventure – ispričao je kuhar Bukić.

Tradicionalnim paljenjem svjećica u đardinu za tjedan dana počinje Adventura. Donosimo najdetaljniji program

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.