Novogodišnja čestitka Zelenog grada

Od veljače novi paušali za otpad, a poskupljenje od pet posto zovu ‘zaokruživanje’

Šibenska komunalna tvrtka Zeleni grad od 1. veljače sljedeće godine svoju će uslugu prikupljanja komunalnog otpada naplaćivati po novom cjeniku u kojem je za sva kućanstva pa i za vikendice uveden jedinstveni iznos paušala od 48 kuna bez PDV-a. Iznajmljivači će bez obzira na broj kreveta i apartmana plaćati fiksni dio od 86 kune bez PDV-a, a za ostalih šest kategorija korisnika koji nisu kućanstvo cijena paušala ide od 149,88 kuna do 960.70 kuna koliko će plaćati kampovi, hoteli i hosteli bez obzira na kapacitet.

S novim cjenikom, uz paušal, raste i cijena za litru miješanog komunalnog otpada i to za pet posto.

– Riječ je samo o zaokruživanju treće decimale s dosadašnjih 0,038 kuna na 0,04 kune po litri. Naime kod prvotnog izračuna varijabilnog dijela cijene, u koju smiju ući samo troškovi odlaganja komunalnog otpada, mi smo dobili rezultat s tri decimale i svo ovo vrijeme imali smo informatički problem, posebno kod ispisa manjih računa jer se računi ispisuju s dvije decimale. Iako su nam u međuvremenu narasli troškovi odlaganja otpada nismo išli s poskupljenjem varijabilnog dijela računa pa smo i sada odlučili ne dirati tu cijenu, nego je samo zaokružiti na dvije decimale – pojašnjava Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada.

Iako je riječ o minimalnoj korekciji cijene litre otpada to ‘zaokruživanje’ odrazit će se na godišnji prihod Zelenog grada u stotinama tisuća kuna.

Naime, uzimajući podatak iz popisa stanovništva 2011. godine kada je u Šibeniku bilo 17.311 kućanstava s prosječno 2,64 člana, što bi značilo da ih pripada kanta od 120 litara, krenuli smo u izračun. Stara cijena za 120 litara otpada bila je 4,56 kuna bez PDV-a, a nova je 4,80 kuna.

Po staroj cijeni litre otpada pražnjenje kante od 120 litara za sva kućanstva iznosilo je 78.938,16 kuna, a po novoj ‘zaokruženoj’ cijeni iznosi 83.092,80 kuna. Razlika na jedno pražnjenje je 4.155,64 kune, na osam pražnjenja mjesečno je 33.237,12 kuna, a to je godišnje na računu Zelenog grada 398.845,44 kune više nego dosad samo na kućanstvima. A gdje su još pravni subjekti, odnosno obrti, tvrtke i institucije, među kojima mnogi stvaraju znatno veće količine otpada od kućanstava…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.