Oporba združeno protiv ‘aktualca’ od 60 minuta, a onda je Casper zabio autogol

S 13 glasova vijećnika vladajuće većine, uz devet oporbenih protiv i suzdržanu Ljubicu Kardum iz HSU, Gradsko vijeće Šibenika prihvatilo je izmjene svog Poslovnika kojim se Vijećnička pitanja ograničavaju na sat vremena.

Branimir Zmijanović predsjednik nadležnog Odbora pojasnio je uvodno kako bi ‘aktualni sat’ i do sada trajao otprilike 60 minuta kada bi se svi držali već postojećih odredbi o trajanju pitanja i odgovora. Cilj ograničavanja na 60 minuta, rekao je Zmijanović, je zadržati koncentraciju na pitanja te izbjegavanje zloupotrebljavanja prostora sjednice za medijske promocije.

Oporba je preuzela riječ i prva je za govornicu izašla Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine.

– Apeliram na gradonačelnika da ne ograničava trajanje Aktualnog sata jer ne može opozicija konkurirati vama koji plaćate veliki medijski prostor za svoju promociju. Građanima je to jedini prostor u kojem, preko nas, mogu postavljati pitanja, kazala je Ukić Kotarac.

Predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović odgovorio joj je kako je riječ samo o usklađivanju Poslovnika s drugim velikim gradovima i sjedištima županija koji svi, s iznimkom Slavonskog Broda, imaju ograničenje na 60 minuta.

– Stalno insinuirate da plaćamo medije. Pa nismo mi platili Guardianu da piše o nama. Nećemo povući prijedlog, a vijećnicima uvijek ostaje i mogućnost pismenog odgovora za koji bih rekao da je i kvalitetnija opcija. Niti uz ovo ograničenje nećemo biti rigorozni, niti ikome uskratiti da postavi pitanje i koju minutu po isteku tog sata, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Ivo Glavaš iz Mosta pripremio je pisani govor u kojem je bilo i borgova i brzine svjetlosti.

– Svjedoci smo udara na demokraciju i slobodu govora u Gradskom vijeću. Rade nam to jer su užasnuti činjenicom da bi građani mogli čuti istinu. Kome se isplati neutralizirati rad gradskih vijećnika? Kome u prilog ide skraćenje roka za dostavu materijala za sjednice na osam dana? Mogli ste ovdje napisati – Mi smo Borg, otpor je uzaludan, kazao je, između ostaloga, Glavaš.

Zlatović je samo prokomentirao kako je rok za dostavu materijala od osam dana dulji nego u nekim drugim gradovima gdje je to samo pet dana.

SDP-ov Joško Šupe rekao je kako je prije sjednice u oporbi bilo nekoliko ideja kako opstruirati namjeru da se ograniči trajanje vijećničkih pitanja pa čak i šutnjom.

– Ima li neprikosnovenijeg prava u demokraciji od govorenja. Ne vidim razloge za ovo ograničenje. Cilj nam je da se svi problemi riješe pa Šibenik bude na naslovnicama svih novina, a ne samo Guardiana. Iskoristite gradonačelniče svoje pravo i povucite ovu točku, rekao je Šupe na što ga je Zlatović upozorio kako gradonačelnik nije predlagatelj i nema pravo povlačenja te točke.

Svojevrsni ‘nož u leđa’ naporima oporbe da osujeti pokušaj ograničavanja trajanja Aktualnog sata ‘zabio’ je Milorad Mišković iz HSS-a.

– Svjedok sam pretposljednjeg saziva Gradskog vijeća kojem je predsjednik bio Goran Grguričin i prekidao je vijećnike koji bi probili vrijeme predviđeno za pitanja te strogo poštivao 60 minuta Aktualnog sata, rekao je Mišković ne sluteći kako je upravo zabio autogol jer se bori protiv onoga što je oporba dok je bila na vlasti provodila.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.