Osnovana je tvrtka Batižele. Nitko od vijećnika nije bio protiv, ali skeptični su oko vlasništva nad bivšim TEF-om

Osnovana je tvrtka Batižele! Odlučili su tako danas gradski vijećnici s 15 ruku ‘za’ te osam suzdržanih glasova, dok nitko nije bio protiv. Nova tvrtka osnovana je nakon što je Vlada početkom kolovoza donijela odluku o prihvaćanju projekta Batižele kojim bi se vrijednih 28 hektara zemljišta TEF-a stavilo u funkciju u roku od godinu dana. Ipak, odluci je prethodila rasprava, a vijećnike je zanimalo jesu li nekretnine u vlasništvu TEF-a prenesene na novosnovanu tvrtku Batižele te hoće li Grad Šibenik i dalje ostati većinski vlasnik Batižela s obzirom da su nekretnine na području TEF-a opterećene iznosom od 250 milijuna kuna.

– Jesu li nekretnine u vlasništvu TEF-a unešene u kapital društva? Kako se onda došlo do kriterija raspodjele? Ako su nekretnine u TEF-u vrijedne oko 21 milijun kuna, a ovamo ste prenijeli 307 milijuna kuna, je li to suprotno zakonu ili? – tražio je na samom uvodu objašnjenje SDP-ov gradski vijećnik Joško Šupe.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tihomir Paškov, odgovorio je kako vrijednost nekretnina koje ostaju u TEF-u iznose 21 milijun kuna, dok se vrijednost nekretnina koje se prenose na Batižele ‘penje’ na 350 milijuna kuna.

Šupe potom uzvraća tvrdnjom kako je rečeno da ‘kad se osnuju Batižele, te obveze će se pretvoriti u temeljni kapital, a po ovome se to neće dogoditi’.

– Na TEF-u je ostalo 21 milijun kuna vrijednosti nekretnina i otprilike 13 milijuna kuna obveza. To se napravilo tako da se osigura adekvatnost kapitala kako vjerovnici ne bi mogli pobijati ovu radnju. Na Batižele se prenijela vrijednost imovine TEF-a i ‘gro’ toga da se dođe do temeljnog kapitala od 148 milijuna kuna, i tu tvrtku dokapitaliziramo. Nešto moramo prvo registrirati kako bi mogli dokapitalizirati – riječi su Paškova.

gradsko 2

Podsjetio je vijećnike i na odluku s prošle sjednice prema kojoj će se taj posao vršiti u dva koraka. Drugim riječima, prvo će biti odrađena podjela poduzeća i dokapitalizacija.

Antona Dobru, nezavisnog vijećnika s liste SDP-a, zanimalo je tko je procijenio nekretnine u TEF-u, na što je Paškov objasnio da je izvršena samo procjena zemljišta koju je radio Zvonko Zaninović, a sve zgrade koje ostaju na prostoru TEF-a bit će naknadno procjenjene.

Upleo se ponovno u raspravu SDP-ov Šupe, konstatirajući strah da iza svega toga stoji konačna presuda Luci Šibenik.

– Imate ispred sebe materijale u kojima između ostalog stoji prekrcaj tereta, privez brodova i plutajućih objekata, ukrcaj i iskrcaj materijal, ukrcaj putnika uz uporabu lučke opreme. Na što vam ovo miriše – upitao je Šupe, a čelnik Odjela za gospodarenje gradskom imovinom mu dobacio ‘Na TEF d.d.’.

Energični SDP-ovac zatražio je, stoga, brisanje te stavke iz prijedloga Odluke, no njegov amandman vijećnici u konačnici nisu prihvatili.

– Na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća dobili smo obećanje gradonačelnika da će u novoj tvrtki dvije trećine vlasništva biti na Gradu, a jedna trećina na državi. Proizlazi iz ovog plana podjele za osnivanjem da će biti prenesen dio imovine na Batižele zajedno s pravnim odnosima. Objasnite nam, s obzirom da su nekretnine opterećene iznosom od 250 milijuna kuna, hoćemo li mi zadržati većinsko vlasnitšvo nad Batiželama – upitala je vijećnica s Nezavisne liste Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Tihomir Paškov poručio je kako se dokapitalizacijom države skidaju sve hipoteke koje je ona uspostavila.

– Hipoteke su na konto duga TEF-a Deco Metalu koji dug je fluktuirajući i u ovom trenutku možemo izračunati koliki je to dug i visina hipoteke, ali ne znači da neće biti veći ili manji. TEF je po završnom računu ostvario 2.5 milijuna kuna na tečajnim razlikama. Sve hipoteke se skidaju koje je uspostavila država, i mi smo u svakodnevnim razgovorima vezano za implementaciju odluke vlade i Gradskog vijeća. Nećemo dozvoliti dokapitalizaciju tvrtke, a da ostanu hipoteke i obveze – napomenuo je Paškov.

Branka Kronju s Petrinine liste ‘šaltanje’ novca asociralo je na ples milijunima u vrijeme Nede Klarić kada su na prostoru TEF-a pronašli zlato, a onda se vratio u sadašnjost i pitao hoće li natječaji za direktora i nadzorni odbor nove firme, ići na teret gradskog proračuna.

Paškov je po treći put ponovio kako je donošenje odluke o osnivanju Batižela tek prvi korak, a do dogovaranja modela poslovanja novog društva dijeli ih još puno rasprava i koraka.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić odlučio je naposljetku okončati takve rasprave pa je za govornicom podsjetio kako je projektom Batižele skoro 212 tisuća kvadratnih metara prostora oslobođeno svih hipoteka i založnih prava u određenoj proceduri koja slijedi za investitore, a koji bi tek krajem mjeseca trebali doći na sastanak s gradskom upravom.

– Nikakvih polemika tu nema. Program je radila revizorska kuća koja je u obzir uzela sve financijske i ine transakcije. Nakon 23 godine riješen je problem TEF-a, između ostalog i dug od 26 milijuna kuna Fondu za zaštitu okoliša  koji bi Grad Šibenik platio 31. kolovoza da nije donesen projekt Batižele, a bivša gradska vlast obvezala se taj dug isplatiti do kraja 2015. godine. Mi smo teškom mukom došli do aneksa ugovora s kojim smo rok produžili na tri godine. Na području TEF-a, stoga, će biti ono što smo građanima i obećali učiniti, a to je jedinstvena zona sustavno urbanistički riješena, zona mješovite namjene, gradsnja hotela i sportskih objekata, produženje plaže, prometno povezivanje i tako redom – ponovio je Burić.

(Naslovna FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.