Armerun, Bronzin i Buta - pilot za druge destinacije

Otkrivamo kako će izgledati obnovljena dolačka buta. Otvaranje na proljeće s hotelom

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Armerun, Bronzin i Buta, zaštićeni su nazivi projekta koji će svoje prve korake napraviti u Šibeniku, a u budućnosti će se, pod tim imenima i egidom ‘poteklo iz Šibenika’ širiti Hrvatskom. Riječ je o novom baštinskom hotelu i dvama restoranima na bivšoj šibenskoj peškariji između kojih se bliže kraju i restauratorski radovi na Buti Haholda Bilinića, koja će svoje ponovno otvaranje imati zajedno s hotelom, u proljeće 2020. godine.

– U zidove i svod bute postavljeni su pocinčani trnovi koji su dodatno učvrstili cijelu konstrukciju. Lukovi, inače, nose sami sebe, međutim luk bute Harloda Bilinića nije izgrađen u kamenu, nego je od sedre koja se vremenom mrvila pa je bilo potrebno trnovima učvrstiti i svod. Zidovi su prije toga injektirani kako bi ih se dodatno učvrstilo i na njih vezalo trnove – pojašnjava nam Toni Jeličić Purko, direktor tvrtke Stanovi Jadran koja gradi hotel i obnavlja butu.

Staro popločanje bute postavljeno je negdje u pedesetim godinama prošlog stoljeća i nije bilo izvorno, nego su korištene benkovačke ploče.

– Skidanjem popločanja nadali smo se otkrivanju originalnog poda, ali ga nismo pronašli. Vjerojatno je sve to odneseno u vrijeme kada se kroz butu postavljalo instalacije vode, struje i kanalizacije. U daljnoj obnovi, po smjernicama konzervatora, vodili smo se visinom originalnih pragova vrata koja su bila zazidana i dijelom ostavljena ispod razine zadnjeg popločanja poda. Ispod betona postavili smo sve nove instalacije prema kućama stanara iza bute. Novi pod bute bit će u izvornoj visini kako bi sva ponovno otvorena vrata bila vidljiva u svojoj punoj visini – priča Jeličić.

Restauratori iz Splita koji trenutno obavljaju konzervatorske radove na tvrđavi svetog Nikole, a radili su i na frizu s glavama na katedrali svetog Jakova, paralelno odrađuju i zadnje radove u Buti Harlolda Bilinića.

– Od konzervatora smo dobili smjernice da popločanje mora biti u kamenu dolitu točno određenih dimenzija i taj kamen je već na gradilištu. U dnu bute je i drvena kapelica koju moramo očuvati i ispjeskariti. Upravo jučer je buta ispjeskarena i sad nam predstoji fugiranje koje ćemo obaviti nakon što kroz fuge provučemo sve instalacije za novu rasvjetu. Cilj nam je da buda i dalje bude javni prolaz te da je oplemenimo i zaštitimo od funkcije javnog WC-a čemu je dugo vremena služila – podsjeća Jeličić Purko.

Za butu je planirana bočna šinska rasvjeta koja će osvjetljavati svod i zid te pet lustera od patiniranog mesinga kao glavna rasvjeta prolaza po sredini bute.

– Na desnom zidu bute od ulaza s mora do drvene kapelice planirano je postavljanje aluminijskih panoa s pozadinskim osvjetljenjem i da na njima Muzej grada Šibenika osmisli stalni ili izmjenjivi postav čime bi buta postala svojevrsni galerijski prostor. Mi smo se obavezali da će ti panoi biti isključivo nekomercijalnog sadržaja, dakle isključivo dodatna kulturna vrijednost ovog prostora – opisuje planirano uređenje Marko Dojić, budući voditelj ugostiteljskih sadržaja.

Radovi u budućem restoranu ‘Bronzin’ blizu su završnog opremanja i skorog otvaranja.

– Očekujemo da u prvoj polovini rujna restoran bude spreman za otvaranje pa ćemo zimu iskoristiti za uhodavanje. Restoran je neobičnog koncepta s otvorenim ložištem od pet četvornih metara u samoj sredini prizemlja stambene zgrade. Dosta vremena potrošeno je na izradu projekata svih strojarskih instalacija kako bi bili sigurni da će sve funkcionirati i bez ikakvog rizika od požara. Vjerujemo da će to biti originalan dodatak gradskoj ponudi, a u sezoni bi za puni kapacitet bilo zaposleno više od 50 radnika, odnosno po 25 u smjeni. Naime koncept je takav da restoran ‘Bronzin’ ima dosta veću kuhinju od standardiziranih za taj kapacitet jer će hotelski restoran ‘Buta’ imati manju. Ova kuhinja će funkcionirati kao pripremnica za hotelsku, tako da u biti gradimo ne jedan, nego 1,3 restorana – pojašnjava Dojić.

Logotipi i imena restorana i hotela su već zaštićeni s idejom da investitori u Šibeniku testiraju tri različita koncepta.

– Imamo koncepte dvaju restorana i koncept pripremnice, a ono što bude imalo najbolji kapacitet za dalji razvoj će se replicirati i na druge destinacije kroz nove projekte investitora. Dakle mogu ići skupa, hotel s restoranom, ali i svaki od njih mogu biti neovisni. Zato smo i zaštitili imena jer će to kroz nekih pet-deset godina, ovisno o dinamici tržišta, na razini Hrvatske biti nešto prepoznatljivo što je poteklo iz Šibenika – dodaje Dojić.

Uz radove u buti, uređuje se i bočno pročelje crkve svetog Dominika na kojem se upravo priprema skela za pjeskarenje bočnog portala. Taj kut uz crkvu bit će, po njihovom zahtjevu, zaštićen kovanoželjeznom ogradom.

– Planiramo 15. rujna krenuti s betonskim radovima, kako bi na proljeće sljedeće godine otvorili i hotel i butu. Mislili smo butu otvoriti i ranije, ali tijekom rušenja katova pokazalo se da je bolje pričekati završetak svih radova. Imali smo problema i s drugom stranom bute gdje je ostavljen prolaz stanarima koji smo morali dodatno zaštititi. Odustali smo od bilo kakvog sadržaja u samoj buti koji bi ometao komunikaciju tako da će buta biti isklučivo javni prolaz i motiv za zanimljive fotografije svih koji posjete Šibenik – kaže Jeličić Purko.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.