Otkriven stari pločnik ispod Medulića. Arheolozi će ga snimiti i onda ponovno – zatrpati

Novootkriveno staro popločanje šibenske Kalelarge na žalost će ponovno biti sakriveno od očiju javnosti i čekati neka bolja, čitaj bogatija, vremena kako bi bilo prezentirano na primjeren način. Potvrdila nam je to Angela Bujas, pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku koji nadzire infrastrukturne radove spajanja palače Galbiani na komunalne priključke.

– Pri kopanju Medulića pojavio se ovaj, za nas, vrlo vrijedni nalaz stare ulice koji će radnici sada u potpunosti otkopati, a nadamo se da će se i nova kopanja na strani do palače rezultirati zanimljivim nalazima. Sada nam je bitno otkriti sve što je očuvano, ucrtati i katastarski dokumentirati, ali bi bilo preskupo raditi izmjene već pripremljenog projekta novog popločanja trga. Poseban je problem i što je stara ulica na puno nižoj razini od postojećih objekata, što se moglo i naslutiti po podrumskim prozorima susjedne palače Divnić koji su dijelom zaklonjeni stubištem prema Dobriću. Kada otkrijemo cijeli sačuvani dio nekadašnje Kalelarge, na temelju kamenog sloga i slojeva terena arheolozi će moći datirati vrijeme nastanka popločanog dijela ulice, kazala nam je Bujas.

medulic1

Nova infrastruktura pod trg postavlja se po trasama stare tako da neće biti nikakvih novih devastacija aktualnim kopanjem, a radove će, uz konzervatore, pratiti i arheolozi jer je ovo rijetka prilika da se istraži samo središte grada.

– Kako smo znali da je u povijesti Medulić već prekopavan zbog izgradnje kanalizacije i vodovoda, a poznato je i da je na tom prostoru u savezničkom bombardiranju krajem Drugog svjetskog rata srušen blok kuća, ovo otkriće bilo je i nama ugodno iznenađenje. Svaki zahvat u povijesnoj jezgri nas veseli jer su to rijetke prilike u kojima se kopa prilično neistraženo središte starog Šibenika. Na žalost, sve što još eventualno otkrijemo pod Medulićem moći ćemo samo dokumentirati i zaštititi geotekstilom, kako bi očuvali nalaze za vremena u kojima će biti više novca za odgovarajuću prezentaciju javnosti, zaključuje Bujas.

medulic3

Podsjetimo, krajem studenoga počeli su radovi na priključenju palače Galbiani na komunalne instalacije koji će potrajati, kako je najavljeno, do 1. veljače sljedeće godine, a tijekom dva mjeseca bit će postavljena nova infrastruktura i kamene ploče. Radovi će se odvijati fazno u Ulici Ivana Pribislavića i dijelu Ulice kralja Tomislava, a za vrijeme izvođenja radova pješacima će biti osiguran prolaz do objekata na području zahvata.

medulic2 medulic5

FOTO Strojevi stigli na Medulić. Do veljače će biti postavljena nova infrastruktura i kamene ploče

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.