Plastika prognana sa Zlarina: Poveljom se obvezali koristiti ekološki prihvatljive zamjene

Otok Zlarin je potpisivanjem povelje od petka službeno krenuo u borbu protiv jednokratne plastike, a val promjene pokrenula je Ana Robb koja je u listopadu prošle godine pobijedila na natječaju Adriatic Plastic Challenge. Planirano je da povelju potpišu svi predstavnici trgovačkih i ugostiteljskih objekata, otočnih udruga i društva kao i članice projektnog tima Ana Robb, Ivana Kordić, Nataša Kandijaš i Jelena Radošević u vidu pronalaženja alternativnih proizvoda, pružanja edukativne podrške i promocije dionika projekta na svojim web stranicama koje su već u izradi.

Vizija i glavni cilj je zamijeniti svu jednokratnu plastiku ekološki prihvatljivijim rješenjima te tako doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u prirodu. Plastične vrećice zamijenit će papirnatima i platnenima, izbacit će slamke, a plastične čaše i pribor za jelo, također će zamijeniti ekološki prihvatljivijim rješenjima.

zlarin plastika1

Ovaj pilot projekt podupiru svi lokalni trgovački i ugostiteljski objekti kao i Mjesni odbor Zlarin, Turistička zajednica Zlarin, Dobrovoljno vatrogasno društvo Zlarin, Yacht club Zlarin, udruga ‘Bodulići’, KUD ‘Koralj’ te lokalno stanovništvo. Svečana povelja ujedno je i obećanje da se zaista nikada neće koristiti jednokratnom plastikom u svom poslovanju te da će podržavati i promovirati projekt ‘Za Zlarin bez plastike’ tijekom svih kulturno-zabavnih manifestacija.

Zlarin je otok na kojem živi svega stotinjak stanovnika i kao takav je idealno mjesto za provođenje ovog tipa pilot-projekta. Naime na otoku je tek jedna trgovina i nekoliko ugostiteljskih objekata, a cijela lokalna zajednica od iznimne je podrške.

zlarin plastika3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.