Više od 70 posto studenata s prebivalištem van naše županije

Počela nova akademska godina na Veleučilištu u Šibeniku: ‘Pred vama su novi izazovi’

Nova akademska godina počela je jučer na Veleučilištu u Šibeniku uvodnom riječi Tanje Radić Lakoš, vršiteljice dužnosti dekana.

– Dolaskom u našu kuću pred vas će se postaviti novi zadatci i novi izazovi. Vremena u kojima je visokoškolska ustanova izvodila samo frontalnu nastavu daleko su iza nas. Nudimo vam poticajno okruženje i želimo vas naučiti kako postati aktivni i neovisni istraživači znanja, želimo u vama razviti sposobnosti samostalnog razmišljanja i komunikacije te orijentiranost prema rješavanju problema. Naš je cilj obrazovati stručnjake koji će razviti vještine za cjeloživotno učenje, no također želimo razvijati ljude s visokim životnim i profesionalnim vrijednostima – naglasila je Radić Lakoš.

U ovoj akademskoj godini na Veleučilištu se izvodi šest studijskih programa na koje je upisano više od 650 studenata. Novo pokrenuti studij Poslovne informatike upisalo je 32 studenata što porast veći od 50 posto u odnosu na broj upisanih studenata na prvu godinu informatičkog menadžmenta u akademskoj godini 2018./2019. čime se pokazuje puna opravdanost pokretanja ovog studijskog programa.

Studenti poslovne informatike tijekom studija steći će znanja i vještine iz područja poslovne informatike, praktična znanja na područjima poslovnih promjena uvjetovanih digitalizacijom poslovanja, ali i vještine razvoja novih poslovnih modela koji uključuju korištenje informacijskih tehnologija u poslovanju. Tijekom studija studenti će moći odabrati određena područja specijalizacije koje najviše odgovaraju njihovim osobnim ambicijama kroz odabir izbornih kolegija ili međunarodno priznatih sadržaja na postojećoj Oracle akademiji Veleučilišta u Šibeniku. Još veću atraktivnost ostvario je novi specijalistički diplomski stručni studij Upravni studij čija je upisna kvota od 20 redovitih i 20 izvanrednih studenata u potpunosti popunjena, a jednako toliko kandidata ostalo je ‘ispod crte’ ne ostvarivši pravo na upis.

Taj studij odražava opću ideju javne uprave kao interdisciplinarnog i multidisciplinarnog područja, te uz standardni pristup donosi novine koje doprinose daljnjem razvoju studija prilagođenih potrebama javne uprave u Republici Hrvatskoj, uz korištenje istraživačkih potencijala ne samo hrvatske akademske zajednice, nego i uz uključivanje upravnih eksperta-praktičara, kako u samo osmišljavanje ovog studijskog programa tako i u odvijanje dijela nastave koji je pretežito praktične naravi.

– U novoj akademskoj godini i nadalje se nastavlja trend velikog upisa studenata iz svih krajeva Hrvatske na stručne studije Veleučilišta u Šibeniku, tako da je više od 70 posto naših studenata sa prebivalištem van Šibensko-kninske županije – kazala je.

U svom obraćanju studentima vršiteljica dužnosti dekana istaknula je kako su studenti izborom Veleučilišta u Šibeniku za mjesto svojeg daljnjeg obrazovanja donijeli pravu odluku jer Veleučilište godinama kontinuirano ulaže u razvoj studijskih programa i povećava kvalitetu studiranja.

Navela je sve pogodnosti studiranja u gradu Šibeniku koji se razvija u svom punom gospodarskom i infrastrukturnom smislu i u koji potiče razvoj visokog obrazovanja.

Spomenula je i projekte koje Veleučilište provodi kao što su programi mobilnosti mladih unutar Erasmus+ i CEEPUS mreža te provođenje programa cjeloživotnog obrazovanja i obrazovnih programa svjetski poznate Oracle akademije.

Također je najavila osnivanje Centra za razvoj karijera na Veleučilištu kojemu bi za cilj bio još jače povezivanje VUŠ-a sa poslodavcima tj. predstavnicima tržišta rada u cilju povećanja opsega i mogućnosti provođenja stručne prakse kao osnovnog temelja za kvalitetno zapošljavanje završenih studenata. Unutar centra provodile bi se i radionice usavršavanja digitalnih, prezentacijskih i poduzetničkih vještina.

Na kraju svečanosti  studentima su svoj rad predstavili Vinko Livaković i Sanja Barišić ispred udruge Mladi u EU, te predstavnica Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) Šibenik Jelena Milaković.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.