Počelo popločavanje Medulića: Radovi vrijedni milijun kuna gotovi za dvadesetak dana

Na šibenskom Meduliću počeli su radovi na postavljanju novog kamenog popločanja i upravo jutros održan je radni sastanak svih koji su uključeni u taj posao uređenja samog središta povijesne gradske jezgre. Po riječima samih izvođača, koji najavljuju svoj maksimalan napor, sav kamen će na trgu biti postavljen do 1. lipnja.

– Upravo obavljamo završne dogovore prije samog početka popločavanja. Ovdje su predstavnici izvođača, gradske uprave, nadzora i konzervatora te pokušavamo riješiti sve detalje oko odlaganja materijala, samih radova i neke detalje oko šahtova kako bi sve proteklo u najboljem redu, a eventualne probleme koji se pojave rješavat ćemo tijekom izvođenja – kazao je Miro Lucić, pročelnik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti.

Odabrani izvođač je prema troškovniku odradio nabavu materijala i nakon dopreme na gradilište počeo s pripremnim radovima.

– Vrijednost radova s PDV-om je nešto manje od milijun kuna. Izvođač planira raditi prosječno petnaestak kvadrata dnevno što znači ukupno dvadesetak dana radova. Mislim da sve može do kraja svibnja biti gotovo – rekao je Lucić.

Radove popločavanja Medulića i Ulice Ivana Pribislavića odradit će šibenska tvrtka Bemix.

– Krenut ćemo od palače Galbiani oblaganjem rubnim kamenom koji će tvoriti jedan takozvani rigol, odnosno rubni kamen koji će odbijati oborinske vode prema središnjem dijelu trga na kojem će biti izvedeni posebni padovi prema slivničkim rešetkama. Rubni kamen debljine je od devet centimetara na sedam, kamen opločenja koji će doći uz rubni kamen je debljine sedam centimetara dok će središnji dio ulice i veći dio trga biti popločan kamenom od osam centimetara kako je i predviđeno troškovnikom i projektom – pojasnila je detaljno Marija Marković Ljubičić, iz tvrtke Bemix.

Bitno je napomenuti i kako se novo popločanje radi na daleko kvalitetniji i trajniji način od onoga prijašnjeg.

– Danas se više ništa ne radi na zemljanu podlogu, a upravo smo se ovih dana uvjerili kako malo veće opterećenje oštećuje stare kamene ploče baš zato zato što su ranije postavljane u jednu rahliju podlogu. Sada će ovaj kamen imati čvrstu betonsku podlogu na kojoj takva oštećenja kamena nisu moguća – kaže Marković Ljubičić i dodaje kako su pripremni radovi počeli jučer, a priprema kamena počela je još i ranije, čim je Bemix potpisao ugovor s Gradom Šibenikom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.