Pomoć u hrani treba 680 obitelji, a Šibenik nema prostor za socijalnu samoposlugu

Socijalna samoposluga, usluga koju potrebitim obiteljima pružaju gradovi poput Zagreba, Splita, Zadra i Osijeka, nije ostvariva u Šibeniku. Prvi problem svakako je prikladan prostor.

– Iako nam je Grad nebrojeno puta izašao u susret i pokazao poslovne prostore u njihovom vlasništvu, niti jedan od tih prostora nema adekvatne uvjete za držanje hrane koje moramo zadovoljiti u skladu s Pravilnikom o držanju hrane. Drugi problem je blizina Crvenog križa. Zbog naših korisnika, ali i koordinacije naših djelatnika i volontera bilo bi idealno da je samoposluga u samom centru, jer druge solucije ne dolaze u obzir – kazala je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Šibenik, Tonka Mikulandra.

Iako su razmišljali o prostoru izvan Šibenika, Grad u svom vlasništvu nema takav prostor. Ujedno, korisnicima je jako teško izdvojiti novac za autobusnu kartu. Socijalno ugroženih obitelji je sve više, pa je tako njihov broj od srpnja 2016. narastao sa 350, na čak 680 obitelji. Ravnateljica kaže kako je najbolja opcija da građani doniraju pakete hrane i higijenskih potrepština

– Korisnika ima i više, u tom sam sigurna, no brojni ne žele doći. Prošle godine smo sudjelovali u programu FEAD koji za cilj ima promicanje socijalne kohezije i socijalne uključenosti pridonoseći smanjenju siromaštva, posebice teških oblika siromaštva poput dječjeg siromaštva, beskućništva i nedostatka hrane. Krenuli smo sa brojkom od oko stotinjak ljudi, a na kraju godine imali smo 668 korisnika koje smo opremali s paketima hrane i higijene -naglašava.

Dugoočekivani zakon koji doniranu hranu oslobađa PDV-a izglasan je u prosincu 2015., no kako nam je kazala Mikulandra, taj zakon je dobro zamišljen, ali teško provediv.

– Bez obzira na zakon, radi se o hrani koja je pred istekom roka. Ako je niste podijelili na vrijeme, opet ste odgovorni i imate problem. Recimo, imali smo akciju s jedni trgovačkim lancem. Prva akcija bila je porazna, jer je donirano otprilike sto kuna u vrijednosti hrane. No, u prosincu je donirano nešto više od 1100 kuna. Mislim da je taj način bolji od socijalne samoposluge, mogu reći da je to alternativa socijalnoj samoposluzi – govori Mikulandra.

Kako je pojasnila, veliki je problem socijalnu samoposlugu napuniti osnovnim proizvodima.

– Kada je socijalna samoposluga prazna, ona nema svrhe. Ako budemo uporni, paketi naših donatora i građana bolja su opcija. Možda bismo još više trebali raditi na senzibilizaciji naših sugrađana, iako moram istaknuti kako su Šibenčani po tom pitanju velikog srca. Brojni donatori žele biti anonimni, što im i jamčimo čim uđu u naše prostorije – pojašnjava.

Svi koji su zainteresirani i koji žele pomoći barem jednim paketom, to mogu napraviti svaki radni dan od 7 do 15 sati, potpuno anonimno.

– Svatko može složiti paket i donijeti ga u Crveni križ. Nakon toga mi odaberemo obitelj kojoj je taj paket najpotrebniji, naravno, po našim pravilnicima i kriterijima. Uvijek ističem poplavu u Slavoniji. Naši sugrađani su se poprilično iskazali i na tom im se moram zahvaliti. Volonteri su neprekidno radili mjesec i pol dana kako bi sve rasporedili mnogobrojne pakete koji su pristizali svakodnevno, od jutra do navečer. Nadam se da će se taj trend nastaviti i dalje – naglasila je Mikulandra.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.