Predsjednica Grabar Kitarović na svečanosti Dana HRM-a posebno zahvalila braniteljima sa Žirja

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u svom je prigodnom govoru na današnjoj središnjoj proslavi Dana HRM-a u Šibeniku posebno zahvalila braniteljima koji su prije 25. godina obranili Šibenik.
– Posebno hvala i braniteljima na Žirju. Bila je to jedna od najvažnijih bitaka Domovinskog rata, odlučna za obranu Dalmacije i oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske. I tada je, kao i u svim ostalim akcijama prevagnuo ljudski čin, motiviranost i hrabrost hrvatskih vojnika i svih ljudi, poručila je predsjednica.

kolinda4
Govoreći o Hrvatskoj ratnoj mornarici Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako imamo mornaricu sjajne tradicije još od vremena hrvatskih kneževa i kraljeva do danas.
– Ponosni smo na bogati povijesni znamen hrvatskog pomorstva, ne samo zbog čuvanja tradicije nego povezivanja s našim ishodištem jer onaj tko nema povijesti, nema ni budućnosti. Mnogi današnji pripadnici HRM-a sjećaju se vremena kad smo branili i stvarali samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Sjećamo se danas i našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana jer smo pod njegovim vodstvom stekli slobodu i svoju državu. Pokazao je odlučnost i mudrost prema tom konačnom cilju i važnost državotvorne ideje. Te i druge vrijednosti iz Domovinskog rata zaglavni su kamen našeg postojanja. Danas su Oružane snage suvremena, učinkovita i profesionalna vojska, pripravna odgovoriti sigurnosnim zadaćama. Članstvom u NATO savezu zaokružena je cjelovati i zahtjevni proces pristupnih reformi na svim razinama, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović na svečanosti u Šibeniku.
Predsjednica je rekla i da neprestanim razvojem sposobnosti HRM-a omogućavamo ne samo djelotvornu zaštitu hrvatske morske granice nego i sigurnosti morskih granica Europske unije. Među brojnim mirotvornim akcijama, istaknula je i sudjelovanje HRM-a u humanitarnoj akciji Europske unije kad je posada broda Andrija Mohorovičić iz mora spasila 2.516 osoba.

kolinda1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.