Predstavljen projekt kojim bi trebala oživjeti Mala loža: ‘Ujutro tržnica, popodne slikarska škola, a navečer koncerti’

Pilot projekt RECOLOR, vrijedan 15 milijuna kuna, koji za cilj ima revitalizaciju stare gradske jezgre, predstavljen je danas na Maloj loži u Šibeniku. Projekt će do ljeta 2020. provesti šibensko Veleučilište zajedno s partnerima iz Hrvatske i Italije.

– Veleučilište u Šibeniku sudjeluje u dijelu koji iznosi 1,5 milijuna kuna, a naš zadatak je razvijanje strategija i alat koji su usmjereni razvoju novih turističkih proizvoda temeljenih na kulturnoj i povijesnoj baštini. Veleučilište u suradnji s Gradom se odredilo da se to odnosi na Trg Male lože i renesansnu crkvu svetog Ivana. Tako će se pokušati oživjeti određeni lokaliteti koji dosad nisu bili atraktivni za turističko djelovanje i tom smislu pokušat ćemo revitalizirati ono što je nekad bilo žarište trgovine i jako bitan dio ponude Šibenika – kazao je Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šibeniku.

Petar Mišura v.d. pročelnika Odjela za gospodarstvo istaknuo je da bitnost objedinjavanja kulturne i prirodne baštine.

– Naši plodovi iz zaleđa trebali bi dolaziti tu u jedan prostor koji će se transformirati tijekom dana od zelene tržnice do slikarske škole u popodnevnim satima, odnosno mjesta za koncerte u večernjim satima. Tako trg štitimo od štekatizacije i dobivamo jedan suvremeni javni prostor – objasnio je Mišura.

Šibenski gradonačelnik  Željko Burić kazao je kako Šibenik ulaže ogroman trud u oživljavanje stare gradske jezgre, kako bi privukli ljude koji će imati razlog i smisao dolaska.

– Trenutni uvjeti stanovanja u staroj gradskoj jezgri nisu ono što zadovoljava ambicije novih, mladih obitelji iz niza razloga, od mogućnosti parkiranja do činjenice načina osiguravanja trgovine. Sve ono što ćemo napraviti, napravit ćemo poštivajući tradiciju i kulturu i vratiti jedan dio toga kao sadržaj i ponudu. Cilj je i vraćanje određenog sadržaja Starom pazaru u sklopu rekonstrukcije Ulice kralja Zvonimira opet ćemo imati mogućnosti stanki i ugibališta unutar Starog pazara s ciljem da i taj prostor postane interesantan, ne samo građanima nego turistima i malim obrtnicima – zaključio je Burić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.