Predstavnici Grada Šibenika i Braće Hrvatskog Zmaja posjetili grob Ante Šupuka

U povodu obilježavanja 180. godišnjice rođenja Ante Šupuka, šibenskog izumitelja, gradonačelnika, poduzetnika i političara, zamjenik gradonačelnika Paško Rakić položio je danas vijenac i zapalio svijeću na groblju sv. Ane u Šibeniku.

Vijence su položili i zapalili svijeće članovi Družbe ‘Braća Hrvatskog Zmaja’ zajedno sa svojim članom, ujedno i državnim tajnikom u Ministarstvu kulture Ivicom Poljičkom.

ante supuk2

Ante Šupuk je zaslužan za izgradnju prve hidroelektrane na svijetu, koja je na rijeci Krki puštena u rad 28. kolovoza 1895., a do grada je prenesena dalekovodom od 11 kilometara udaljene hidroelektrane. Time je Šibenik postao prvi grad s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju.

U povijesti Šibenika Ante Šupuk je ostao zapamćen i kao veliki šibenski gradonačelnik, a Šibenčani ga slave kao  čovjeka koji je imao ključnu ulogu u preobrazbi grada iz težačkog u moderni Šibenik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.