Premijer i ministri stigli s darovima: Sporazum za ‘Batižele’ i novac za projekte o kojima smo mogli samo sanjati

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sastali su se na kraju današnjeg posjeta Šibeniku s gradonačelnikom Željkom Burićem i županom Goranom Paukom i njihovim suradnicima, a potom su gradonačelnik Burić i ministar državne imovine Goran Marić potpisali sporazum o uređenju međusobnih odnosa između Republike Hrvatske i Grada Šibenika pri provedbi Razvojnog plana ‘Batižele’.

– Danas stavljamo potpis koji traje kratko, ali procedura, u kojoj je gradska administracija radila doslovno svaki dan, trajala je šest godina. Ovo je najznačajniji trenutak suvremene povijesti grada Šibenika od osamostaljenja Hrvatske. Sinonim teške, bazične industrije u suvremenoj Europi nezamislive gospodarske djelatnosti, prostor koji je preko 22 godine tavorio samo pod pričom potencijalnog prostora koji je trebao osigurati budućnost grada Šibenika – rekao je Burić.

Burić je konstatirao kako se sve te godine ništa nije događalo, osim onoga što je zakompliciralo situaciju koja je dočekala aktualnu gradsku upravu.

– Danas zaista možemo kazati da je Grad Šibenik za svoje generacije osigurao budućnost. Govorimo o zoni koja je samo nekoliko stotina metara od Katedrale, o 22 hektara uz more na ulazu Nacionalni park Krka – kazao je Burić zahvalivši osobno ministru Goranu Mariću koji se posebno zauzeo za projekt bivšeg TEF-a, ali i svima uključenima u rješavanje svih prepreka.

Od samog početka mandata ministar Marić je premijeru Plenkoviću prijavio da je projekt TEF-a, projekt mandata Ministarstva državne imovine.

– Tako smo mu i pristupili od samog početka, u suradnji s Gradom Šibenikom, u realizaciji jednog od najkompleksnijih slučajeva koji se dogodio u Ministarstvu državne imovine. Vjerujem da će ovo biti projekt gospodarskih i poduzetničkih pothvata, demografskog osvježenja grada Šibenika i siguran sam da će ući u gospodarsku i opću povijest Šibenika – naglasio je ministar Goran Marić.

Gradonačelniku Buriću ministrica Gabrijela Žalac danas je uručila Odluku za integrirana teritorijalna ulaganja kojom se grad Šibenik s okolnim područjem od 2021. do 2027. godine naziva intu-gradom.

– Ovo nam znači europski novac za sve one projekte koje u kohezijskim fondovima nismo do sada aplicirali. To znači da je Šibenik riješio problem obnove kazališta, financiranje i dislokaciju Vatrogasnog doma, gradnju vrtića u Crnici, način financiranja i funkcioniranja prometne okomice sa Šubićevca i sve ostale projekte koje smo dosad mogli samo sanjati – pojasnio je Burić.

Podsjetimo, Vlada je 10. svibnja prihvatila odluku o omjerima koje će vjerovnici imati u novoosnovanoj zajedničkoj tvrtci Batižele. Naime, povećan je temeljni kapital bivšeg TEF-a, a ukupan iznos dokapitalizacije je nešto više od 148 milijuna kuna tako da će udio Grada Šibenika s početnih 100 posto iznositi oko 68 posto, a novi dioničari će postati Republika Hrvatska sa oko 23 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s devet posto te Hrvatske vode s oko jedan posto.

Vlada dokapitalizrala stari TEF, Šibeniku pripalo dvije trećine novih Batižela. Konačan potpis u ponedjeljak

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.