Priroda prevarila šparoge pa su dale i drugi rod

Na pet-šest banaka na šibenskoj tržnici danas su se nudili svežnji šparoga, ovisno o debljini, za 20 do 35 kuna, a sami prodavači uglavnom nisu iznenađeni što je šparoga još jednom rodila izvan svoje sezone.

– To di je gorilo sad, sve je izašlo. Zapuvalo je jugo, bilo toplo i privarile se šparoge, kaže starija prodavačica iz Skradina.

Na pitanje kakvog su ukusa, odgovara kako je zelenje uvijek dobro.

– Ma bilo je njih i prošle godine, ali manje. Ne znam jel’ zbog požara ili ovih ludih temperatura, al’ danas ću imati šparoge za ručak, kaže Ana koja kupuje svežanj za 25 kuna.

sparoge2

Iako su i domaći ljudi, kada su pitanju autohtoni plodovi, dovoljno stručni i znaju da priroda ponekad prevari biljke, potražili so i mišljenje stručnjaka iz Savjetodavne službe.

– Moguće je svašta kad priroda izgubi kompas. Stupanj vegetacije kod biljaka određuju temperatura i vlaga u tlu pa se ponekad, u kasnu jesen i zimu zna dogoditi da procvjeta šljiva, a nije nepoznato i da masline znaju kasno cvjetati. Sve je to u granicama normale, ali nije poželjno jer svi ti pupovi koji izađu ranije neće se pojaviti kada im bude vrijeme. Za šparogu ovaj drugi plod, ipak, neće biti štetan, ona će ponovno izrasti kroz ožujak i travanj, kazao nam je Mario Tomić iz Savjetodavne službe u Drnišu.

sparoge3

sparoge4

sparoge6

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.