Pritisak radnika urodio plodom: Zeleni grad diže plaće stotinjak radnika na najtežim poslovima

Radinicima u operativnom sektoru šibenskog komunalnog poduzeća ‘Zeleni grad’, odlukom direktora Novice Ljubičića povećane su plaće za otprilike 470 do 510 kuna. Rezultat je to prošlomjesečnog jednosatnog prekida rada i razgovora uprave s predstavnicima radnika.

– Ovim povećanjem plaća obuhvaćeni su samo radnici na kamionima, vozači i čistačice na ulicama, njih oko stotinjak koji rade najteže poslove, a među njima je i dio sezonaca koji će uskoro prestati s radom. Njima plaća već jedanaestu godinu nije rasla, a obim poslova im je sada znatno povećan, ne samo zbog turističke sezone, nego i zbog novog modela prikupljanja otpada po kućanstvima. Prikupljanje iz svakog dvorišta, iz svake kuće iziskuje više napora i dugotrajnije je pa je tim ljudima izrazito otežan svaki radni dan, pojašnjava Ljubičić.

Brojne primjedbe građana i gostiju kako Šibenik i okolna mjesta grada nikada nisu bili prljaviji i zatrpaniji smećem, često uz fotografije koje nam šalju čitatelji, idu na adresu Zelenog grada i direktora. I sami radnici Zelenog grada 23. srpnja su organizirali ‘mini štrajk’ tražeći veće plaće za povećani obim posla koji imaju zbog uvođenja novog sustava prikupljanja otpada ‘od vrata do vrata’.

njivice-prokljanska-gradska-cistoca-061016-2

Je li neodvezeno smeće u i oko kontejnera posljedica nezadovoljstva radnika ili neučinkovite organizacije posla ili pak kombinacija obaju uzroka? Ljubičić je već odgovarao na takva pitanja pa ponavlja kako na tržištu nema radnika koji bi radili taj, inače, težak i naporan posao.

– Mi stalno imamo otvoren natječaj za prijem radnika na kamionima i nitko se ne javlja. Trenutno nam treba barem još 20 ljudi. Ovo povećanje plaća osigurali smo iz vlastitih prihoda, a novi sustav prikupljanja i naplate po količini za sve gradove je zahtjevan posao koji traži velika ulaganja. To bi trebalo krenuti od 1. studenoga, građani će plaćati fiksni i varijabilni dio i za njih će računi odvoza otpada ostati otprilike isti, tvrdi Ljubičić.

Upozorava kako je Zeleni grad svima osigurao čipirane kante za kućanstva, ali još uvijek ima građana koji, nakon uklanjanja kontejnera u pojedinim mjestima, nisu preuzeli kante za svoje kućanstvo.

– Mnogi i dalje bacaju otpad na mjesta gdje su nekada bili kontejneri, neki za odlaganje kućnog otpada koriste i male kante za otpatke prolaznika ili kupača, a vjerujem da dio smeća završava i u prirodi. Naša je zadaća organizacija, prikupljanje i odvoz otpada, ali se i od građana očekuje poštivanje njihovih obveza, kaže Ljubičić.

gradska cistoca 160317 1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.